Het winnende team van RSV met v.l.n.r. Colin Prooi, Gilbert Zoutewelle, Isabelle van Gilst, Franklin Berg en Abdel Afalah.

Rotterdamse Scheidsrechtersvereniging prolongeert titel Nederlands spelregelkampioen

Drie op een rij voor Rotterdam

Door HAN MARSMAN


Zaterdag 15 juni veroverde het spelregelteam van Rotterdam de eerste plaats op het Nederlands kampioenschap spelregels voor COVS-verenigingen. In Enschede, waar de scheidsrechtersvereniging haar 100-jarig bestaan vierde, werd voor de derde achtereenvolgende keer de beker met de grote oren in ontvangst genomen.


Om 11.30 heette Hans Reefman, voorzitter van Enschede, alle deelnemers en belangstellenden hartelijk welkom en legde Ron Sotthewes, voorzitter COVS, in zijn openingstoespraak het belang van spelregelkennis uit. Hierna kreeg wedstrijdleider Paul Reijbroek het woord en ging de finale van start. Hij legde het wedstrijdverloop uit en gaf aan dat Jeroen Haverkate (Enschede) bij de diverse rondes de vragensteller zou zijn.

Naast de kampioen van 2018 (Rotterdam) werd het deelnemersveld gevormd door de districtskampioenen: Drachten (Noord), Deventer (Oost), Amsterdam (West I), Den Bosch (Zuid I) en Venlo (Zuid II).

Een sfeermoment van het evenement in Enschede.

Socrative

Als eerste was de ronde met schriftelijke vragen aan de beurt, gevolgd door een eerste ronde beeldvragen (via de app Socrative, zodat ook de belangstellenden in de zaal mee konden spelen). Na de lunch kwam de ronde mondelinge vragen (zoals altijd grote verschillen, kortom moeilijk om binnen een minuut het juiste antwoord te geven). Bij de eerste tussenstand bleek al dat Rotterdam een grote voorsprong had, dat Drachten en Deventer om de tweede plaats streden en dat Venlo, Den Bosch en Amsterdam een nog grotere achterstand hadden.

Na een tweede ronde beeldvragen en de ronde quizvragen kwam het grote moment. Rotterdam bleek de grote winnaar. Niet alleen Nederlands kampioen maar ook de individueel sterkste deelnemers. Hoewel er een barragevraag werd gesteld (twee deelnemers op de eerste plaats) bleek een dag later dat – na het bekijken van alle ingevulde antwoorden – een aantal juiste antwoorden niet meegenomen was, en dat de winnaar van de barrage ook na hertelling de meeste punten had gekregen.”

De nrs. 1 en 3 van de eindrangschikking, resp. RSV (Rotterdam) in groene shirts en DSV (Deventer) .

Eindstand

Rotterdam 343 punten

Drachten 305 punten

Deventer 284 punten

Venlo 274 punten

Amsterdam 249 punten

Den Bosch 223 punten


Individueel

Colin Prooi (Rotterdam) 121 punten

Franklin Berg (Rotterdam) 120 punten

Auke Sikke Broersma (Drachten) 111 punten

Han Marsman (Deventer) 103 punten

Abdel Afalah (Rotterdam) 102 punten


Zaalprijs (twee winnaars)

Isabel van Gilst (Rotterdam)

Nico Opstraat (Den Bosch)