V.l.n.r. Vivian Peters, Nicolet Bakker, Fijke Hoogendijk en Shona Shukrula.

Nederlandse vrouwelijke arbiters zijn nog niet klaar om op een WK vrouwen te fluiten

‘Vrouwen, pak die fluit op’

Door JAN TER HARMSEL


De Oranje Leeuwinnen gaan in juni richting Frankrijk voor het WK voetbal. Hopelijk weer een succesvolle eindronde voor de speelsters van het Nederlands Elftal. De WEURO 2017 was een enorme boost voor het vrouwenvoetbal. Net als het voetbal, zit ook de vrouwenarbitrage in de lift, benadrukt Kevin Blom, projectleider voor het ontwikkelingsprogramma voor vrouwenarbitrage.


“De WEURO in Nederland heeft er ook voor gezorgd dat er meer vrouwen zijn gaan fluiten en assisteren. Echter nog steeds veel te weinig. Het kan niet zo zijn dat we zoveel vrouwen hebben die voetballen en slechts zo’n 40 vrouwen die voor de KNVB fluiten.

Het was ook niet de verwachting dat we al op het WK zouden zijn, want op dit moment is nog niemand Elite-scheids. Binnen de UEFA start je in groep 3, dus met name Shona en Lizzy moeten nog drie promoties maken om deel uit te maken van de Elite-lijst. Wel is Blom hoopvol gestemd over de toekomst. De vrouwelijke arbiters ontwikkelen zich goed. Hopelijk zijn we in 2023 wel met een team op het WK vertegenwoordigd. Daar werken we hard aan”.


Goede prestaties internationaal

Op dit moment zijn drie Nederlandse dames internationaal actief als scheidsrechter en vijf als assistent (zie kader). Nicolet Bakker was geselecteerd voor de WEURO 2017 in eigen land als assistent. “De scheidsrechters presteren nationaal en internationaal goed”, benadrukt Blom. “Hopelijk kunnen Shona Shukrula en Lizzy van der Helm bij de Uefa snel promoveren naar een hogere groep. Shona is zelfs al door de Europese bond opgenomen in een speciaal programma, dus doet het goed.”


Vrouwen in het profvoetbal

Hoewel op dit moment nog geen vrouwelijke arbiters actief zijn in de Eredivisie, zitten de dames wel dicht tegen het profvoetbal aan. Shona Shukrula is uitgenodigd voor een intake voor het talententraject betaald voetbal (ttbv) en fluit wedstrijden in de Derde Divisie. Franca Overtoom vlagde als ttbv’er dit seizoen al acht duels in de Keuken Kampioen Divisie.

V.l.n.r. Nicolet Bakker, Shona Shukrula en Franca Overtoom tijdens de bekerfinale van 2016.


Kevin Blom is blij met deze ontwikkeling en hoopt dat snel dames de definitieve stap naar het profvoetbal maken. Hij is blij dat het ontwikkeltraject voor vrouwen zijn vruchten afwerpt, maar beseft wel dat de basis krap is. Op dit moment zijn in Nederland zo’n veertig vrouwelijke scheidsrechters actief. Een van de belangrijkste uitdagingen is nu om in de breedte te groeien”, benadrukt hij.

Afgelopen weekend was Blom bijvoorbeeld bij Buitenboys voor een ARAG-certificering. Daar floten vijf jonge meiden dus ze zijn er echt wel bij de verenigingen. Nu moeten we zorgen dat de meiden de stap maken om ook voor de KNVB te gaan fluiten. Blom geeft aan dat ze bij goede prestaties en topfit zijn, mooie stappen kunnen maken op nationaal en internationaal niveau. De kansen liggen er voor het grijpen. Natuurlijk is dat niet voor iedereen weggelegd en zou Blom het mooi vinden als vrouwen steeds zichtbaarder zijn als scheidsrechter.

 

De komende periode gaat Blom verder gesprekken voeren met vrouwelijke arbiters die ooit hun diploma hebben gehaald. Ook wil hij weten wat voor hen de drijfveren zijn om te gaan fluiten. “Ik wil graag weten wat hun motivatie is en hoe we daarop in kunnen spelen”, zegt Blom. “Ik hoor veel terug dat vrouwen ook minder snel gevraagd worden binnen een club. Daar kunnen we bij clubs wat mee doen. Ook gaan we het gesprek aan met andere voetbalbonden over hoe zij dit aanpakken.”

Lizzy van der Helm.

Rolmodellen voor de meiden

“Bovendien zal het helpen als de jonge meiden goede rolmodellen hebben.” Hij is daarom ook erg blij dat de dames nu dicht bij het profvoetbal zijn of cursussen en presentaties geven bij voetbalclubs. Hij is ook blij met initiatieven als Zij fluit top om bij diverse sportbonden aandacht te vragen voor vrouwenarbitrage. “Helaas levert dat nog geen bomvolle cursussen met vrouwen op”, zegt Blom.

“Door de kleine basis nu, stromen ook minder dames door naar de top. Het is voor de ontwikkeling van vrouwenarbitrage erg belangrijk dat het aantal fluitende dames groeit. Dat moet echt omhoog. Nu hebben we acht meiden aan de top en dat moet er gewoon vijftig zijn. Dus vrouwen, pak die fluit op. En ervaar hoe uitdagend, verrijkend en veel voldoening geeft om een wedstrijd in goede banen te leiden.”

Kevin Blom, projectleider voor het ontwikkelingsprogramma voor vrouwenarbitrage. Hier geeft hij Donny v.d. Beek een gele kaart tijdens de halve finale van de KNVB-beker. Foto Pro Shots / Kay in ’t Veen.

Internationaal actief voor Nederland

 

Scheidsrechters:

Vivian Peeters (sinds 2005)

Shona Shukrula (sinds 2017)

Lizzy van der Helm (sinds 2018)

 

Assistent-scheidsrechters:

Nicolet Bakker (sinds 2008)

Fijke Hoogendijk (sinds 2013)

Franca Overtoom (sinds 2017), zeer recent gepromoveerd naar de masterclass van het talententraject betaald voetbal

Bianca Scheffers (sinds 2014)

Diana Snoeren (sinds 2019)Buitenlandse vrouwelijke scheidsrechters

De Française Stéphanie Frappart maakte recent haar debuut als scheidsrechter in de Ligue 1. Inmiddels heeft zij twee wedstrijden gefloten op het hoogste voetbalniveau in Frankrijk. In Duitsland fluit Bibiana Steinhaus sinds twee seizoenen in de Bundesliga. Sian Massey-Ellis maakte op 28 december 2010 haar debuut als assistent-scheidsrechter in de Premier League bij de wedstrijd tussen Blackpool en Sunderland.

Tweede van links Shona Shukrula, derde van links Stéphanie Frappart.