Kritisch Bekeken

door ARIE DEN DULK

Eerlijker voetbal

Als sportliefhebbers wil je een eerlijke competitie tussen zoveel mogelijk gelijkwaardige deelnemers. Daarom zijn er door sportorganisaties categorieën ingesteld. Dat kan zijn sekserelateerd (mannen en vrouwen) of leeftijdgerelateerd. De KNVB hanteert leeftijdscategorieën en heeft dat systeem een aantal jaar geleden nog verfijnd. Was er voorheen sprake van C-junioren waarbij 13- en 14-jarigen tegen elkaar speelden, nu is er JO14 en JO15. Daarbinnen is er dan nog sprake van een klasse-indeling voor meer of minder getalenteerden. Dit alles om de sport zo eerlijk mogelijk te laten verlopen en waarin je tegenstander min of meer gelijkwaardig is.


Techniek

In de hogere regionen van het voetbal wordt nog verder gegaan. Er is doellijntechnologie om te bepalen of de bal de doellijn wel of niet gepasseerd is. Feyenoord heeft daar zijn kampioenschap in 2017 aan te danken. In de thuiswedstrijd tegen PSV gaf het horloge van Bas Nijhuis het signaal ‘GOAL’ af (foto boven), terwijl de keeper de bal nog in zijn handen had. Maar Jeroen Zoet deed een stapje terug. Dat doen we allemaal wel eens, maar dit had fatale gevolgen. Het leverde Feyenoord een 2-1 overwinning op. En die twee punten verschil waren op het eind van de competitie van cruciaal belang voor het behalen van de titel. Was de doellijntechnologie niet ingevoerd, dan hadden de Rotterdammers twee punten minder gehad en had rivaal Ajax de titel behaald. Fair play zegevierde.


VAR

Maar de KNVB ging nog een stap verder en voerde de videoscheidsrechter in met het doel om een eerlijker wedstrijdverloop te verkrijgen. Heel Zeist kijkt mee over de schouders van de scheidsrechter. Een verdediger haalt het niet in zijn hoofd om opzichtig te gaan hangen aan een aanvaller, want ‘Zeist’ kijkt mee. De scheidsrechter krijgt een seintje dat hij dat fragment toch even moet terugzien en dat resulteert in veel gevallen in een penalty. Wellicht wordt het voetbal daardoor ook een stukje schoner want er worden mogelijk minder overtredingen gemaakt.


Coaches

In zijn laatste optreden als voorzitter van de COVS haalde Pol Hinke aan dat het eeuwige gezeur van spelers tegen scheidsrechters maar steeds aanhoudt, terwijl – vooral door de COVS – hiervoor aandacht wordt geclaimd. Maar er zijn nog drie partijen die hierin van betekenis kunnen zijn. Dat zijn de KNVB, die nota bene scheidsrechters en coaches opleidt, de BAV en VVON, respectievelijk belangenbehartigers van voetbalclubs en trainers.

Het lijkt wel of de trainers het met de paplepel krijgen ingegoten: de scheidsrechter bespelen. Net zo lang doorzeuren tegen de man in ’t zwart totdat hij het gezeik zat is en dan toch maar die begeerde beslissing ten faveure van de zeurende partij geeft. Wij zijn als scheidsrechters in de eerste plaats gewoon mensen die te beïnvloeden zijn. Coaches weten dat als geen ander en maken daar handig gebruik van. Het is gewoon oneerlijk en het is dit voortdurende gemanipuleer dat een scheidsrechter zich, als de emmer over dreigt te lopen, achter de oren krabt met de vraag of dit nog wel leuk is en of het niet tijd wordt om dan maar te stoppen met die prachtige hobby.

Natuurlijk wordt gewezen naar de rugbysport, een fysiek heftiger sport dan voetbal, waar scheidsrechters in woord en gebaar weinig overtuigingskracht nodig hebben om hun autoriteit te staven. Het is doodnormaal en geaccepteerd dat ondanks het hoog oplopen van de gemoederen de arbiter met respect wordt bejegend. Alleen in de voetbalsport ben je als leidsman kennelijk een voetveeg.


‘Nuttige’ overtreding

Jurgen Ekkelenkamp maakte als invaller zijn Champions League-debuut voor Ajax tegen Juventus. Met een goede kans op het winnende doelpunt én een bewuste overtreding op Cristiano Ronaldo viel de jongeling bij zijn eerste speelminuten in het miljardenbal direct op.

Kort voor tijd kwam Juventus er gevaarlijk uit en was Ronaldo op weg naar het vijandelijke strafschopgebied. Hij werd gestuit door de pas negentienjarige Ekkelenkamp, die Ronaldo bewust naar de grond haalde en voor die overtreding een gele kaart kreeg. Belangrijker was dat Ekkelenkamp een einde maakte aan de Juventus-aanval en Ajax niet langer hoefde te vrezen voor een pijnlijke 1-2. We laten de held aan het woord: “ik dacht alleen: Ronaldo neerhalen. Dan maakt het niet uit dat hij het is,” blikte Ekkelenkamp terug voor de camera van FOX Sports. “Het was logisch om dat te doen, omdat hij een van de belangrijkste en gevaarlijkste spelers is. Het was een slimme overtreding.”

Heel voetballend Nederland viel over hem heen in positieve zin. Hij kwam in talkshows en in iedere krant stond wel een interview. Als dit soort ‘heldendaden’ als positief en als norm verheven wordt, dan is het met de moraal in Nederland op zijn minst dubieus gesteld. Hij kreeg slechts geel waar rood in morele zin op zijn plaats zou zijn geweest. Immers, met de intentie het veld in te gaan om een creatieve speler het spelen, het creëren, op brute wijze te beletten. Daar zijn andere middelen voor dan de botte bijl. Gebruik je voetbaltalent en accepteer dat je tegenstander je te snel af is. Het is of je de Nachtwacht in het Rijksmuseum met een pot verf besmeurt. Daar staan behoorlijke straffen op. Dit jochie krijgt slechts geel. Ik roep de FIFA op om dit soort overtredingen met voorbedachte rade veel strenger te bestraffen. Het maakt het voetbal ondanks alle hierboven genoemde maatregelen niet eerlijker. ‘Nuttige’ of ‘slimme’ overtreding: ik kan de term niet meer horen. Overigens was ook ik verheugd met de overwinning van Ajax, al is het er een met een smetje.


Zondag weer naar de rugby: CAS RC tegen Haagsche RC in Castricum.