Den Helder thuishaven NK zaalvoetbal op 19 januari


Door PETER DE WAARD


Op zaterdag 19 januari houdt district West I het Nederlands kampioenschap zaalvoetbal voor bij de COVS aangesloten scheidsrechtersverenigingen. De organisatie is in handen van de groepen Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Zaanstreek en dus een mooi voorbeeld van samenwerking tussen meerdere verenigingen.


Helaas was het gezien de korte voorbereidingstijd niet mogelijk om in één van deze plaatsen een sportcomplex te vinden dat op de derde zaterdag in januari nog twee voetbalvelden beschikbaar had. Uitwijken naar een andere datum, bijvoorbeeld een inhaalweekend, bleek niet mogelijk omdat de COVS vasthoudt aan 19 januari. Uiteindelijk is in samenspraak met het landelijk bestuur gekozen voor sporthal De Brug in Den Helder, de thuishaven van eredivisionist Zeemacht. De plaatselijke voetbaltrots, ooit opgericht door de Koninklijke Marine, speelt die avond om half acht thuis tegen FC Eindhoven.


Boxmeer-Cuijk

Aan het Nederlands kampioenschap doen normaliter acht verenigingen mee. Naast de organiserende vereniging zijn dat de regerend landskampioen en de zes districtskampioenen. Dat zou voor deze editie een opgave worden omdat meerdere verenigingen dit toernooi organiseren en omdat Boxmeer-Cuijk in samenspraak met het landelijk bestuur de plek van West II mag innemen. Hierdoor nemen dit jaar negen teams deel aan het NK. Vanuit West I zijn dat districtskampioen Amsterdam en de organiserende verenigingen Alkmaar en Zaanstreek. Laatstgenoemde zal eventueel een combinatieteam samenstellen met Haarlem.


Drie poules

Op maandag 3 december is in Amsterdam de toernooiopzet besproken en heeft de loting plaatsgevonden in het bijzijn van Anton de Wit, lid van de Technische Commissie van de COVS. Afgesproken is dat de negen teams worden verdeeld over drie poules van drie en dat er een halve competitie wordt afgewerkt. De nummers één van iedere poule plaatsen zich voor de winnaarspoule. Ook daarin wordt een halve competitie afgewerkt. De winnaar van deze poule mag zich Nederlands kampioen noemen. De nummers twee van iedere poule strijden in een halve competitie om de plaatsen 4 t/m 6 en de nummers drie voor de plaatsen 7 t/m 9.


Indeling

Poule A : Deventer, Helmond en Amsterdam

Poule B : Boxmeer-Cuijk, Zaanstreek en Zeeuws-Vlaanderen

Poule C : Alkmaar, Drachten en Venlo