Op deze historische foto uit 1994 bedankt Govert van der Borden in de functie van voorzitter COVS-Nederland KNVB-voorzitter Jo van Marle (links) voor de goede verstandhouding tussen beide organisaties.

VSV vierde onlangs het 75-jarig bestaan

Vlaardingen ‘dankt’ zijn bestaan aan WOII

Door JAN TER HARMSEL


De Vereniging van Scheidsrechters Vlaardingen en omstreken (kortweg VSV) is een kleine enthousiaste club van voetbalfanaten die op 4 september 2018 haar 75-jarig bestaan heeft gevierd. Het werd in aanwezigheid van veel leden, oud-leden en onder meer landelijk voorzitter Pol Hinke een gezellige avond met live muziek.

Historie

De VSV is in 1943 opgericht omdat Vlaardingse scheidsrechters door de avondklok (‘Sperrzeit’) niet meer in Schiedam konden trainen. Daarom moest dicht bij huis een onderkomen gezocht worden. Daarna is de club uitgegroeid tot maximaal 80 leden. Nu zijn dat er al jarenlang 35. Helaas is de vergroening dus ook bij de VSV een belangrijk item. Voorzitter Hans Zwaard geeft aan dat de VSV actief de samenwerking zoekt met de voetbalclubs in de omgeving om clubscheidsrechters en jeugdleden actief bij het scheidsrechtersvak te betrekken. De laatste jaren heeft dat een kleine hechte groep van jonge scheidsrechters opgeleverd.


Verhuizen

De VSV is ondanks de kleine omvang een financiële gezonde vereniging. Hans Zwaard licht toe hoe dat komt: “Het geheim is een uitgekiend accommodatiebeleid. De club is in het verleden vrijwillig of gedwongen wel vijf keer verhuisd. En we zijn er steeds beter van geworden tot en met een eigen atletiekbaan aan toe. Vaak woonden we in bij een andere club zoals de atletiekvereniging Fortuna of korfbalvereniging Spirit. Gedwongen door het gemeentelijk sportbeleid wonen we in bij voetbalvereniging CWO. De samenwerking met CWO gaat prima: we hebben een aparte hoek in de grote kantine waar onder meer wordt gedart, spelregelwedstrijden gehouden en geklaverjast. En er is een half voetbalveld beschikbaar om te trainen.”

Conditie

In de regio stond de VSV jarenlang bekend om de uitstekende conditie en dat vertaalde zich in relatief veel promoties. Zelfs is met een ploeg van 15 man de halve marathon van het Westland gelopen. En daar werd stevig voor getraind, op de baan voor sprint en interval en voor de lange afstand in de polders, tot afstanden van wel 20 km aan toe. Het helaas onlangs overleden lid Dick Ploeg verwoordde de noodzaak van de trainingen kort maar krachtig: ‘beter een foute beslissing op 5 meter afstand dan een goede op 50 meter’. En nog elk jaar tijdens de wintersport is er een geseponeerd trainingsweekend waarbij gezelligheid en training goed samen gaan.

Yvar Buckers (rechts) heeft 12 december 2018 zijn diploma Scheidsrechter Opleiding 3 behaald. Links KNVB docent Louis Duarte.

Bijzondere gebeurtenissen zijn er ook legio. Maar vooral de reizen naar de FA-finale in London met Arsenal en naar Galatasaray in Istanbul blijven in het geheugen gegrift. En beide keren werden de VSV’ers met alle egards ontvangen door de beide besturen. Een grandioze ervaring.


Aardappelen

Deze reizen staan in schril contrast met de belevenissen van oudere scheidsrechters. Rije Bakker, inmiddels 81 jaar oud en 60 jaar lid weet dat nog goed: “als je zo af en toe op de eilanden moest fluiten (Goeree-Overflakkee, red.), ging je een dag van te voren weg. Op de fiets met de pont via Maassluis naar Rozenburg, fietsen naar Hellevoetsluis en dan weer over varen met de boot naar Stellendam of Middelharnis. Dan werd je ingekwartierd voor een overnachting op zolder bij een boer. Had je goed gefloten dan ging je met een zak aardappelen naar huis.” En nog altijd is Rije een groot liefhebber van patat.


Drie fluitende leden van VSV, met v.l.n.r. Michael Mastenbroek, Bart van Rijsbergen en Herman Slootweg in actie tijdens wedstrijden van het Vlaardings voetbalkampioenschap. Ook op de foto onder een beeld van dit evenement.

Govert van der Borden

Een prominent lid van de VSV is de inmiddels 91-jarige ere-voorzitter Govert van der Borden. Govert heeft mede aan de wieg gestaan van de oprichting van de landelijke COVS en is er jarenlang voorzitter van geweest. Govert: “Het is belangrijk dat de scheidsrechtersverenigingen hun belangen bij de voetbalclubs en de KNVB goed kunnen behartigen en met elkaar een vuist kunnen maken. Eén van de resultaten daarvan is de reiskostenvergoeding. Daarvan plukken alle scheidsrechters nu nog de vruchten.”

Erevoorzitter Govert v.d. Borden (links) wordt toegesproken door Pol Hinke, voorzitter COVS Nederland. Rechts de huidige voorzitter van VSV, Hans Zwaard. Govert werd – samen met Rije Bakker – gehuldigd voor het 60-jarig lidmaatschap.