KNVB-hoofddocent arbitrageopleidingen Sander de Brito Roque deelt twaalf dagen kennis met collega’s

Onvergetelijke ervaringen in Suriname

De KNVB is niet alleen in Nederland actief. Via Worldcoaches is de KNVB in meerdere landen aanwezig om te ondersteunen op voetbalgebied. Dit loopt uiteen van kennisdeling tot aan het aanleggen van kunstgrasveldjes. Ook zijn er meerdere KNVB-ambassadeurs actief om clinics te verzorgen.

In het kader van dit project was Sander de Brito Roque, 29 jaar en werkzaam als hoofddocent Arbitrageopleidingen bij de KNVB, van 13 tot en met 25 november in Suriname om daar les te geven aan scheidsrechters en waarnemers. Sander is ook actief als scheidsrechter in de Tweede divisie en Derde divisie in Nederland. De redactie heeft hem gevraagd om voor De Scheidsrechter verslag te doen van zijn trip.

Waar een simpel scheidsrechtersfluitje van zeven euro je al niet kan brengen! Toen ik op veertienjarige leeftijd begon met fluiten bij de club had ik nooit kunnen bedenken dat ik ooit nog eens voor twaalf dagen naar Suriname zou gaan om les te geven in dat wat ik het liefste doe. Bezig zijn met voetbal en bezig zijn met arbitrage.


Bijscholing

Op dinsdag 13 november begon mijn reis naar Paramaribo. Via Johan van Geijn, Specialist International Partnerships bij de KNVB, was er een vraag binnengekomen van de Surinaamse Voetbalbond om daar scheidsrechters bij te scholen op het gebied van spelregels. Een mooie uitdaging die ik uiteraard met beide handen heb aangegrepen.

De eerste contacten met de scheidsrechterscommissie in Suriname verliepen erg prettig. Er was behoefte aan een bijscholing die bestond uit de meest voorkomende spelregelsituaties. Gedurende mijn twaalfdaagse verblijf heb ik negen avonden lesgegeven over hands, buitenspel, ontnemen van een duidelijke scoringskans en regel 12-overtredingen.


Vrijwilligers

Woensdag 14 november, een dag na aankomst, had ik een vergadering met de scheidsrechterscommissie van Suriname

om het programma door te nemen en kennis te maken. De Surinaamse Voetbalbond is eigenlijk ingericht zoals de meeste verenigingen in Nederland. Er is een bestuur en elk bestuurslid heeft een of meerdere portefeuilles onder zijn hoede. Scheidsrechterszaken is er daar een van. Zowel het bestuur als de scheidsrechterscommissie bestaat uit vrijwilligers. Iedereen heeft er een job naast of is met pensioen.

Sander de Brito Roque, tweede van links.

De eerste drie dagen had ik sessies met (assistent-)-scheidsrechters van de Surinaamse Voetbalbond. Dit waren mensen die actief zijn op de hoogste twee niveaus. Het leuke hiervan was dat je echt de diepte in kon en dat het niveau op het gebied van spelregelkennis heel aardig was. Dit leverde leuke discussies op. We bespraken de spelregels op een interactieve wijze. Discussie en clips sloegen goed aan en niemand schuwde om zijn of haar mening te geven. Opvallend was dat er behoorlijk wat vrouwelijke arbiters waren, leuk om te zien!

Sander de Brito Roque, vierde van links gaat een wedstrijd leiden op het hoogste niveau.

Lidbonden

Na deze drie dagen, waarop ik les gaf in het opleidingscentrum van de voetbalbond in Paramaribo, begonnen de sessies met dezogenoemde lidbonden. Dit is te vergelijken met de onderbonden die vroeger in Nederland bekend waren. Hier had ik gedurende zes dagen elke avond een andere groep scheidsrechters.


Twee van deze sessies vonden plaats buiten Paramaribo. Eentje in Nickerie in het westen van Suriname (op ongeveer 3,5 uur rijden van Paramaribo) en een in Albina in het oosten (op ongeveer twee uur rijden van Paramaribo). Het bijzondere is dat ik door dit reizen onwijs veel van het land heb gezien. Als je op de grens met Frans-Guyana, daar ligt Albina namelijk, les staat te geven en dan ook nog eens in het Nederlands, is dat wel een hele bijzondere ervaring.


Wedstrijd fluiten

Een leuk hoogtepunt was dat de scheidsrechterscommissie mij vroeg om een wedstrijd op het hoogste niveau van Suriname te fluiten. De competitie bestaat daar uit zestien clubs waarvan vier echte topclubs: Robinhood, Inter Moengo Tapoe, WBC en Leo Victor. Op vrijdag 23 november speelden WBC en Robinhood tegen elkaar in het André Kamperveen Stadion, het nationale stadion van Suriname. Als je de kans krijgt om zo’n wedstrijd te fluiten laat je deze natuurlijk niet lopen. Het niveau is te vergelijken met dat van de hoofdklasse in Nederland.

Intenser

Wat opviel was dat het voetbal vooral veel intenser wordt beleefd. Het publiek trommelt en zingt zich suf en spelers maken zich druk om de kleinste dingen. Uiteindelijk won Robinhood met 0-4 en leverde de wedstrijd nauwelijks moeilijkheden op voor ons als arbitrage. Het samenwerken met de Surinaamse scheidsrechters was een onwijs leuke ervaring.

De gebruiken en gewoontes in Suriname zijn soms anders dan dat wij in Nederland gewend zijn. Dit maakt dat het ook op persoonlijk vlak een mooie ervaring is geweest. Ik ben geweldig opgevangen door de mensen van de scheidsrechterscommissie en doordat deze trip ook goed georganiseerd was door de KNVB, in samenwerking met de SVB, werd het een succesvol verblijf.


Kennisuitwisseling

De spelregelsessies zijn onwijs goed ontvangen door de mensen in Suriname en in totaal heb ik ongeveer 110 scheidsrechters en waarnemers in de sessies gehad. Een mooi voorbeeld van kennisuitwisseling waarbij ik zeker niet alleen dingen heb kunnen brengen, maar ook zelf veel heb geleerd van de mensen daar.


Sander de Brito Roque, in het midden.