Spelregels

Ajax — Bayern München en weinig bekende spelregels

Door PAUL REIJBROEK,

Lid Landelijke Commissie Spelregels


Het zal nog relatief vers in het geheugen liggen, de wedstrijd Ajax – Bayern München die vorige week gespeeld werd om de groepswinst in poule E van de Champions League. Een waar spektakel, met zes doelpunten, twee rode kaarten en twee strafschoppen, eerlijk verdeeld over de beide ploegen. Een van de doelpunten was controversieel, en verder was er nog een moment dat spelregeltechnisch interessant was.

Allereerst was er de eerste gele kaart van de wedstrijd voor Joshua Jimmich van Bayern München in de 28e minuut. Bij het missen van een grote kans raakte hij geblesseerd. De scheidsrechter stond verzorging toe. Toen hij daarna werd gesommeerd het speelveld te verlaten, wat hij weigerde. In plaats daarvan ging hij protesteren over de gang van zaken en kreeg hij geel. Uiteindelijk verliet hij wel het veld om even later weer te worden toegelaten.


Belemmering

Het gaat hier om het feit dat de speler het speelveld niet wil verlaten. Wat moet de scheidsrechter dan doen volgens de spelregels? Verrassend genoeg staat deze situatie niet in het boek beschreven. Het enige dat geconcludeerd kan worden is dan dat de speler een gele kaart kan krijgen omdat hij in dit geval belemmert dat het spel kan worden hervat, omdat hij van het veld moet zijn voordat in dit geval de doeltrap kan worden genomen.


Regel 11

De tweede situatie is het laatste doelpunt van Ajax. De bal werd geschoten, raakte een speler van Bayern München en kwam vervolgens bij Klaas Jan Huntelaar, die zich op het moment van spelen in buitenspelpositie bevond. Vervolgens werd er een nogal rommelig doelpunt gemaakt.

In de studio was na afloop de vraag: was dit strafbaar buitenspel, of was er bij het raken van de bal door de speler van Bayern München sprake van een nieuwe situatie? Het publiek in de studio in Hilversum was verdeeld.

Gelukkig zijn de spelregels hier wel eenduidig. Regel 11 gaat hierover. Daarin staat dat de bal bewust gespeeld moet worden door de verdediger, anders is er geen sprake van een nieuwe situatie. De speler van Bayern München krijgt de bal snoeihard tegen zich aangeschoten. Van een bewuste actie kan geen sprake zijn. Met andere woorden, Klaas Jan Huntelaar stond strafbaar buitenspel. Het doelpunt had dus niet goedgekeurd mogen worden.


Uiteindelijk was deze wedstrijd uitermate vermakelijk, ook zeker op spelregeltechnisch gebied. De eerder genoemde rode kaarten, strafschoppen en doelpunten waren mooi dan wel spectaculair, en de spanning was om te snijden. Op alle vlakken een mooie laatste wedstrijd van een Nederlandse club in een internationale competitie dit kalenderjaar.


Foto boven: De gelijkmaker van Ajax die niet goedgekeurd had mogen worden omdat Huntelaar strafbaar buitenspel stond. Foto Pro Shots / Thomas Bakker