Deze spectaculaire foto van een recente gebeurtenis willen we je niet onthouden. Bayern-speler Müller maakt een ongecontroleerde beweging en lijkt een een karatetrap uit te delen richting Ajax-speler Tagliafico. Scheidsrechter Turpin kon weinig anders doen dan de rode kaart trekken. De LCS zag in deze wedstrijd een tweetal onbekende spelregels passeren en besteedt daar aandacht aan in de rubriek Spelregels. Foto Pro Shots / Stanley Gontha.

Redactioneel

door ARIE DEN DULK


Dit is de laatste editie van het jaar 2018. We maken gebruik van de winterstop en komen eind februari weer met een nieuwe editie uit. Een artikel in de aangekondigde reeks over clubarbitrage vanuit Zuid II kon helaas geen doorgang vinden. Dat schuiven we door naar het nieuwe jaar.

Wat we wel hebben is een uitgebreid interview met de scheidend landelijk voorzitter Pol Hinke waarin de balans wordt opgemaakt voor vier jaar voorzitterschap. Naar welke kant die balans doorslaat lees je op pagina 12.

Vanuit het Zeeuwse ontvingen we van Jan Stuut een opzienbarend interview met een betrekkelijke nieuwkomer op arbitrage- en COVS-gebied. Onno Koster staat in the Spotlight en toont op enthousiaste wijze zijn ambities in de scheidsrechterswereld. Eén van zijn foto’s siert de cover.


Vorige maand in Nieuwsuur en helaas steeds vaker actueel: de agressie op en buiten de velden. Leo Blank interviewde voor dit item drie betrokkenen: Dirk Jan van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB, Martijn Egner, voorzitter Haarlemse Scheidsrechtervereniging en Pol Hinke als voorzitter van de landelijke COVS.

Eindelijk weer eens een kandidaat voor de rubriek Toppers van Toen in de persoon van Arie van Gemert. Deze markante bijna 90-jarige arbitragepersoonlijkheid neemt geen blad voor de mond en veegt de vloer aan met de VAR. En nog veel meer anekdotes uit de oude doos waaronder natuurlijk dat onvermijdelijke rode scheidsrechterspak op het WK van 1974.


Klein maar fijn aan de Waterweg denken ze in Vlaardingen. Hoe in de donkere dagen van 1943 een vereniging het licht ziet. Als je dit zo leest in de tijd van kerst dan denk je toch bijna vanzelf aan die andere bijzondere geboorte. Het is het verhaal van de Vereniging van Scheidsrechters Vlaardingen die in september 75 jaar bestond. En hoewel het ledenaantal niet al te groot is reilt en zeilt alles naar behoren. En als je Vlaardingen noemt dan kun je natuurlijk niet om Govert van der Borden heen.

Een ander opmerkelijk nieuwsfeit komt van het hoofdbestuur. Dat is erin geslaagd om twee sponsors aan zich te binden. Het is AXITOUR, de fabrikant van headsets en Sportshop.com die scheidsrechterskleding en -attributen verkoopt. Beide bedrijven stellen zich voor in twee artikelen op pagina 4 en 5.

Dat brengt ons automatisch op het Arbitragecongres in Oost, dat nu wel erg dichtbij komt. Op 12 januari vindt dit plaats in Oldenzaal en de inschrijvingstermijn wordt verlengd naar 28 december. Inschrijven kan dus nog. Zie hiervoor pagina 3. De beide genoemde bedrijven geven acte de présence op het congres via de informatiemarkt.


Dit en nog veel meer in deze editie van De Scheidsrechter.


De redactie wenst je een fijne kersttijd en een goed begin van het nieuwe jaar.


LET OP: de volgende editie van De Scheidsrechter verschijnt op 26 februari 2019. Kopij aanleveren kan tot 20 februari.

Redactie De Scheidsrechter


Leo Blank, Arie den Dulk

Foto bij cover: Scheidsrechter Onno Koster in actie in Zeeland. Foto Bennie Krajenbrink.