Unieke kans voor scheidsrechters die ‘over de grens’ willen kijken

‘Doe buitenlandse ervaring op als scheidsrechter via Tournaments Abroad’

Door JAN TER HARMSEL


Fluiten praktisch onder en uitzicht op de Eifeltoren! Welke jonge scheidsrechter wil dat niet? Je maakt kennis met andere (voetbal)culturen, fluit teams uit andere landen en kan bovendien genieten als toerist. “Het fluiten op buitenlandse toernooien is een geweldige ervaring”, vinden Jelle van Hamersveld en Justin van Schepen uit respectievelijk Sint-Pancras en Alkmaar en beiden lid van Scheidsrechtersvereniging Alkmaar. Zij zijn de coördinatoren van de Nederlands-Belgische tak van Tournaments Abroad, die bestaat uit tien mensen.

De inschrijving voor de toernooien in 2019 is weer geopend. Tot eind december kun jij je inschrijven voor toernooien met Nederlandse staf in Spanje, Portugal, Frankrijk, Engeland en China. “Deze laatste twee landen zijn nieuw voor ons als Nederlandse tak”, zegt Van Hamersveld. “Aan het toernooi in China hangt natuurlijk wel een prijskaartje door de verre vlucht. Daarnaast staan de Iber Cups in het zuiden van Europa altijd goed aangeschreven en randzaken zijn altijd goed geregeld, net als de Paris World Games. Dan weet je als scheids waar je aan toe bent.”


Tijdens de toernooien aan de Costa del Sol en Estoril in Portugal is voor Van Hamersveld en Van Schepen het balletje gaan rollen. Ze trokken met een groep van 10-15 Nederlanders samen op en zorgden dat ze samen in het hotel zaten tijdens het toernooi. Inmiddels zijn ze flink gegroeid. “Vorig jaar gingen 67 Nederlandse en Belgische scheidsrechters mee om te fluiten in het buitenland”, zegt Van Hamersveld. “Zelf heb ik eerst ook gefloten op zo’n toernooi. Nu wil ik anderen ook de kans geven om die ervaring op te doen.” Naast begeleiding van de Nederlandstalige delegatie op zo’n toernooi zijn Van Hamersveld en Van Schepen ook staflid bij het internationale toernooi en werken ze samen met de scheidsrechterscommissie daar bij het aanstellen van scheidsrechters en scheidsrechtersbegeleiders (zie ook het tekstblok scheidsrechtersbegeleiders gezocht!).


Culturele verschillen

Bij zijn eerste toernooi begon Van Schepen op een klein veld. “Toch was het een leerzame ervaring”, zegt hij. “Je fluit teams met een heel andere voetbalcultuur. De Zuid-Europese teams hebben veel meer temperament, meer emotie. Bovendien is de Engelse taal voor hen ook een barrière, zeker voor de jeugdspelers. Dan is non-verbale communicatie en uitstraling erg belangrijk. Ik heb zoveel geleerd.”

Mede door zijn studie in Maastricht is Justin erg internationaal georiënteerd en maakt graag connectie met anderen. “Zo’n toernooi is dé kans om anderen te ontmoeten”. Van Hamersveld vult aan: “Ook de scheidsrechtersculturen zijn natuurlijk erg verschillend. Een Italiaan fluit anders dan een Nederlander, de Engelsen zijn ook erg punctueel met vlaggen. En ook al fluit je op een andere manier, ook dan kun je een wedstrijd tot een goed einde brengen. Ook dat is mooi om te zien.”

Justin van Schepen, tweede van rechts tijdens de Iber Cup in Portugal.

Vrijblijvend aanmelden

Aanmelden via het inschrijfformulier is vrijblijvend, benadrukken de coördinatoren. “Het kan soms voorkomen dat je door school of werk niet kan, het is niet gelijk een verplichting dat je nu moet gaan als iemand z’n interesse kenbaar maakt.”

Het aantal jaren ervaring, het niveau en de rol als scheids of assistent zijn belangrijk. Voor sommige toernooien geldt namelijk een selectie-eis vanwege het niveau bijvoorbeeld. “Daarom vragen we iedereen zijn niveau in te vullen op het formulier. Op basis daarvan maken we de indeling per toernooi.”


Ook een beetje toerist

Aan het fluiten in het buitenland zijn natuurlijk kosten verbonden. In het kader staat een indicatie per toernooi. Van Hamersveld benadrukt dat die kosten zijn voor de gemaakte kosten, niet om hen te betalen. “Wij regelen de vlucht en een hotelkamer daarvoor”, zegt Van Schepen. Daarnaast zijn er soms kosten voor vervoer vanaf het vliegveld en naar de velden. “Gelukkig kun je tegenwoordig vrij goedkoop naar bijvoorbeeld de Costa del Sol vliegen”, vult Van Hamersveld aan.

Jelle van Hamersveld geheel links op de voorste rij tijdens de Iber Cup.

De meeste toernooien zijn tijdens de zomer. “Je fluit niet de hele dag vier dagen lang, natuurlijk is er ook vrije tijd”, zegt Van Hamersveld. “Je bent ook vrij en kan naar Barcelona of Lissabon. Verder ga je lekker eten met je collega’s. Je bent ook een beetje toerist natuurlijk.”


Beide stafleden van Tournaments Abroad Nederland-België hebben zin in het nieuwe toernooi-jaar. Eind december zijn alle aanmeldingen binnen, begin januari maken ze de eerste selectie voor de toernooien. “Ik ga weer met veel plezier naar het buitenland”, zegt Van Schepen. “Ik ontmoet weer veel nieuwe collega’s. En allemaal deel je een belangrijke hobby: je hebt interesse in voetbal en scheidsrechters. Wij hebben er weer veel zin in.”

Justin van Schepen, geheel links.

Beschikbare toernooien

Iber Cup Cascais, Portugal (15-19 april) €550*

Iber Cup England/World Final (25-28 mei) €500*

Iber Cup Costa del Sol, Spanje (25-29 juni) €500*

Iber Cup Estoril, Portugal (1-6 juli) €600*

Iber Cup Barcelona, Spanje(9-13 juli) €500*

Paris World Games, Frankrijk (7-13 juli) €350*

Gothia Cup China (9-19 augustus) €1100**


Bij bovenstaande toernooien is Nederlandse en/of Belgische staf aanwezig. Interesse in een ander toernooi? Kijk dan op de website van Tournaments Abroad (http://www.refereeabroad.com).Scheidsrechtersbegeleiders gezocht

Voor een deel van de buitenlandse toernooien is de organisatie ook altijd op zoek naar scheidsrechtersbegeleiders. Het is daarvoor belangrijk om al scheidsrechtersbegeleider/rapporteur/coach te zijn en bovendien redelijk Engels te spreken, want je begeleidt scheidsrechters uit alle landen. Kosten voor de vlucht zijn voor eigen rekening, het hotel is geregeld. Voor 2019 zijn scheidsrechtersbegeleiders nodig voor deze toernooien: Ibercup Cascais, Ibercup Estoril, Ibercup World Final (Engeland), Paris World Games en Gothia Cup China. Aanmelden kan via http://www.refereeabroad.com/observers/