REGIONIEUWS NOORD

Topscheidsrechter Danny Makkelie bij Scheidsrechtersvereniging Groningen:

‘VAR zorgt niet voor minder discussie, wel voor eerlijker wedstrijdverloop’

Door MARCEL BELLINGA


Internationaal voetbalscheidsrechter Danny Makkelie heeft op 29 oktober een zeer boeiende clubavond verzorgd bij Scheidsrechtersvereniging Groningen, voor bijna honderd belangstellenden.


Hij ging uitgebreid in op de werking van de videoscheidsrechter, de zogenoemde VAR. Hij deed dat op een open en eerlijke wijze, en ging volop de interactie aan met de zaal. Danny maakte gebruik van actuele beelden van het WK, waar hij als VAR actief was, en recente wedstrijden als Ajax – Feyenoord en FC Groningen – PSV. Een leuke, boeiende en leerzame avond in het Best Western hotel in Groningen. Makkelie gaf meteen aan dat de invoering van de VAR vooralsnog niet voor minder discussie heeft gezorgd, maar ziet het wel een enorme meerwaarde. “Het zorgt nog niet voor minder discussie, maar wel voor een eerlijker verloop van wedstrijden.”


Minder protesten

Hij is van mening dat spelers de meerwaarde wel zien en ervaart ook wel minder en minder heftige protesten. “Ze geloven in het systeem en weten ook dat de scheidsrechter het terug heeft kunnen kijken.”Voor de toekomst zou het laten zien van de beelden aan het publiek wellicht een optie zijn, zoals dat op het WK al gebeurde. Het zou de onduidelijkheid weg kunnen nemen.

Voor de wedstrijd hebben scheidsrechter en VAR contact. “Die communicatie is belangrijk, je moet de klokken gezet hebben,” aldus Makkelie. Zelf is hij als VAR meer gespannen dan als scheidsrechter: “Je hebt niet alleen je eigen lot, maar ook dat van de scheidsrechter in handen. Als je als VAR een fout maakt, wordt dat veel minder geaccepteerd.”


Terughoudend

De VAR zal niet alle fouten eruit halen of alle overtredingen uitbannen. En om het te laten slagen moet je volgens Makkelie ook niet bij alles ingrijpen. “Het gaat erom de duidelijke, wedstrijdbepalende fouten eruit te halen. Bij twijfel terughoudend zijn. Discutabel is acceptabel,” aldus Danny Makkelie.

Al met al een fantastische clubavond in Groningen, die ook door enkele verenigingsscheidsrechters en een groep leden van COVS Noord West Friesland werd bezocht.

Danny Makkelie bij de scheidsrechters in district Noord.


Groninger scheidsrechters nodigen COVS-verenigingen uit voor Ameland

Door MARCEL BELLINGA


Van 11-13 januari gaat de Scheidsrechtersvereniging Groningen voor de 21e keer naar Waddeneiland Ameland voor het technisch weekeinde. Tijdens het weekeinde verblijft de groep in het speciaal voor hen geopende Hotel Ameland. Op het programma staan meerdere trainingen, aandacht voor spelregels, een pubquiz en fietstocht. Ook kunnen deelnemers strandzeilen en is er in de persoon van oud-scheidsrechter Eric Braamhaar een speciale gastspreker.

Leden van andere COVS-verenigingen die graag mee willen naar Ameland, worden daartoe van harte uitgenodigd. Check www.covsgroningen.nl voor alle informatie, het volledige programma en inschrijfformulier.HZOD opnieuw hofleverancier scheidsrechters
‘PWZ-toernooi mooi visitekaartje’

Door THEO HEIN


De samenwerking met het Protos Weering-toernooi omschrijft voorzitter Theo Hein van de scheidsrechtersvereniging HZOD als zeer hecht. “Het is een echte twee-eenheid. Het draaiboek is inmiddels uiterst beproefd en we kijken met veel vertrouwen naar de 42e editie van Nederlands grootste zaalvoetbaltoernooi. Onze scheidsrechters zijn er klaar voor!”


Trots

Hein is er trots op dat de Drentse scheidsrechtersvereniging al vele jaren hofleverancier van de scheidsrechters is. “Voor ons is dit een mooi visitekaartje. We hebben de kennis en kunde in huis om de aanstellingen van scheidsrechters voor dit grootste en meest aansprekende indoorvoetbaltoernooi van Nederland op juiste wijze te verzorgen. Elk jaar een even mooie als enorme klus.”


Reikhalzend

Clubs en supporters kijken reikhalzend uit naar het toernooi, maar dat geldt ook zeker voor de scheidsrechters. “Ja, ook het arbitershart gaat sneller kloppen. Het is natuurlijk prachtig om in deze voetbalambiance acte de présence te geven.”

Hein is goed te spreken over de kwaliteit van ‘zijn’ korps. 'We hebben een goede mix van jong talent en routine. Voor ons is het heel belangrijk dat we de kwaliteit van de arbitrage kunnen waarborgen, want de belangen zijn groot.”


Opleiden scheidsrechters

De HZOD blijft druk bezig met het opleiden van een nieuwe lichting zaalvoetbalscheidsrechters. Dit voorjaar werd weer een nieuwe lichting afgeleverd, maar opleiden is een continu proces. Theo Hein laat weinig gelegenheden onbenut om de leerzame hobby van scheidsrechter te promoten. “Het is een fantastische sportieve en leerzame bezigheid.”

De inwoner van Erica maakt een groot compliment aan het adres van de mannen en vrouwen, jongens en meisjes, die wekelijks als scheidsrechter op de velden en in de zaal actief zijn. “Ik heb zeer veel waardering voor hun rol en inzet.”


Intensievere begeleiding

De scheidsrechtersvereniging HZOD heeft de afgelopen jaren fors ingezet op een intensievere begeleiding van scheidsrechters. Theo Hein werkt met de HZOD aan een breed netwerk en wil de verenigingsscheidsrechters ook met enige regelmaat bij elkaar brengen. “Ik wijs hierbij op trainingsavonden en instructiebijeenkomsten. Onze insteek is om meer contactmomenten met clubs, scheidsrechterscoördinatoren en clubscheidsrechters te kunnen verwezenlijken.”


Drents Verbond

In dat kader heeft de HZOD zich in september ook aangesloten bij het Drents Verbond. “Eén van de doelstellingen van het Drents Verbond is de samenwerking tussen FC Emmen en de amateurverenigingen in deze regio op een hoger plan te brengen. Alle betrokken partijen hebben er baat bij, zowel op sportief, financieel, organisatorisch als maatschappelijk vlak. Middels het Drents Verbond zal de binding van zowel FC Emmen als de amateurverenigingen met de regio worden versterkt en een sportief bolwerk worden gevormd. Als het gaat om samenwerking op het terrein van clubarbitrage is hier voor ons een belangrijke taak weggelegd.”

Hoofddoel is volgens Hein dat alle verenigingen op het gebied van onder meer werven, opleiden en begeleiden van clubscheidsrechters gaan samenwerken en de krachten bundelden. “Op deze wijze willen we met elkaar een veilig sportklimaat bewerkstelligen, waarbij iedereen op een plezierige manier zijn of haar hobby kan beoefenen. Op deze wijze winnen scheidsrechters altijd!”, zegt de voorzitter van HZOD.


Communiceren via headsets

In de voorgaande editie waren de scheidsrechters vanaf de kwartfinale van het PWZ-toernooi uitgerust met headsets van Axitour Communication Systems uit Barendrecht. Eén wedstrijd met twee arbiters, die met headsets communiceren. Ook dit jaar worden er vier koffers compleet met headset beschikbaar gesteld. Op de finaledag staan scheidsrechters ook in verbinding met de tijdwaarneming via de headsets. De arbiters kunnen dan doorgeven wanneer de klok moet worden stilgezet of welke speler een gele kaart heeft gekregen.

“Het is een meerwaarde voor scheidsrechters, want zelfs in de heksenketel van zo’n toernooi is goede communicatie nu mogelijk”, zegt Theo Hein. Zijn vereniging had vorig jaar de primeur. Het was toen voor eerst dat headsets in het zaalvoetbal werden ingezet.

Meer informatie: www.covshzodrenthe.nl.


Scheidsrechters op het PWZ-toernooi zijn op de finaledag uitgerust met de Axitour headset.