Redactioneel

door ARIE DEN DULK


Het belangrijkste item deze maand is ongetwijfeld de aandacht voor de verenigingsscheidsrechter. Door het teruglopend aantal KNVB-scheidsrechters moet steeds vaker een beroep worden gedaan op het potentieel scheidsrechters dat bij de clubs rondloopt. Het is dus zaak dat daar goed opgeleide scheidsrechters worden klaargestoomd. En zijn de clubs daar wel op voorbereid?


Dat hebben ze in Drenthe goed begrepen. Op initiatief van scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe (HZOD) heeft men in Emmen de koppen bij elkaar gestoken en wordt het probleem breed aangepakt. Alle voetbalclubs zijn bijeen geweest, de KNVB, COVS en de gemeente stapten in. Een van de trekkers van het project, Edgar Voortman, laten wij aan het woord.


Het betekent tevens de start van een zesluik (zes districten) over clubarbitrage dat wij gaan publiceren. In elk district komen twee voetbalclubs in de schijnwerpers. Een club die op arbitraal gebied zijn zaakjes voor elkaar heeft en een club waar op het laatste moment nog even een welwillende vrijwilliger in spijkerbroek en op gympen uit de kantine gehaald wordt om JO13/4 te gaan fluiten. We starten in West II waar Jan ter Harmsel op bezoek ging bij twee verenigingen die aan bovengenoemde kenmerken voldoen.


En nu het tekort aan scheidsrechters toch ter sprake komt: de KNVB Weekenddienst heeft hier ook steeds vaker mee te maken. Zij zitten er om de scheidsrechters die zich tijdens het weekend afmelden te vervangen. De meest hilarische redenen van afzeggen worden gehanteerd om van hun aanstelling af te komen. Zie dat maar op te vangen. Gelukkig zijn er ook goedwillende scheidsrechters die in een weekend twee wedstrijden fluiten. In West I geeft Dick v.d. Bosch een kijkje achter de schermen.


In de vorige editie las je een reportage over Nederlandse scheidsrechters op voetbaltoernooien in Verweggistan. Wie zit er achter dit initiatief en de organisatie? Aan het woord komen Jelle van Hamersveld en Justin van Schepen die de Belgisch-Nederlandse tak van Tournament Abroad coördineren en die alle scheidsrechters graag willen attenderen op de mogelijkheden. Jan ter Harmsel tekende voor dit interview.


Leo Blank kijkt met oud-scheidsrechter Jan Keizer uit Volendam terug op de markante loopbaan van oud-scheidsrechter Lau van Ravens die op 96-jarige leeftijd in oktober overleed. Ondanks de droevige insteek heeft het verhaal een hoog anekdotisch gehalte.


We hebben ook een interessant filmpje over de VAR. Als je nog niet alles weet van de VAR dan is het zinvol om het filmpje te bekijken.


LET OP: de volgende editie van De Scheidsrechter verschijnt in december een week eerder dan normaliter en vóór de Kerst op 20 of 21 december. Kopij aanleveren kan tot hooguit 16 december.

Uit de oude doos: een foto uit het plakboek van oud-Scheidsrechter Van Ravens uit 1970 bij de wedstrijd Sparta – Holland Sport. En als je goed kijkt zie je Jan Boskamp op de foto. Hij werd in 1970 door Feyenoord uitgeleend aan Holland Sport.

Foto bij cover: Dennis Higler tijdens de wedstrijd Excelsior – Groningen. Competitie Eredivisie 2018-2019. Foto Pro Shots / Kay in ’t Veen.

Redactie De Scheidsrechter


Leo Blank, Arie den Dulk