Foto : Jeroen Bruinooge voor de kantine van sv Nootdorp.

Clubarbitrage: hoe pak je dat aan?

De Scheidsrechter gaat het komende halfjaar bij grote en kleine voetbalclubs in Nederland langs met de vraag hoe zij de clubarbitrage hebben geregeld. Zijn er voldoende vrijwilligers of is er juist een chronisch gebrek aan clubmensen die wekelijks de fluit hanteren en gaan daardoor zelfs wedstrijden niet door? Hoe staat het met hun begeleiding? Worden ze aan hun lot overgelaten of krijgen ze juist alle steun en medewerking van het bestuur? Is er een scheidsrechtercommissie, een scheidsrechtercoördinator en is er (arbitrage)beleid. Of is de arbitrage nog steeds de sluitpost van de vereniging? Steeds stellen wij een club centraal in een district van de KNVB die het goed geregeld heeft tegenover een club waar de invulling van de arbitrage te wensen overlaat. West II trapt in deze serie van zes afleveringen af.

Bij SV Nootdorp in district West II zijn clubscheidsrechters altijd herkenbaar

Het effect van de blauwe jas

Door JAN TER HARMSEL


Het valt gelijk op als je bij sv Nootdorp rondloopt: de blauwe jassen en trainingspakken met de scheidsrechtersbadge erop. “Al onze scheidsrechters zijn ook na de wedstrijd herkenbaar”, zegt Jeroen Bruinooge, lid van de scheidsrechterscommissie.


De blauwe kleur wijkt af van de geel-zwarte clubkleuren en ook het clublogo staat er niet op. Erg belangrijk voor de neutrale en goede uitstraling, benadrukt Bruinooge.

Bij elke jeugdwedstrijd staat langs de lijn ook altijd iemand in een blauwe jas. Dat zijn vaak de ouders van spelers van een van de teams. Zij zijn er voor de scheidsrechter. Als trainers of ouders zich niet gedragen, worden ze hierop aangesproken door 'de blauwe jas'. “Ze zijn er ter bescherming van de jeugdscheidsrechter”, zegt Bruinooge. “Deze mensen houden zich niet bezig met spelregels of met het coachen van de scheidsrechter. Dat laatste doen wij als leden van de commissie.”

Hij merkt dat het een enorme impact heeft. “Doordat het zo opvalt, worden we ook aangesproken bij de club en zullen we ook actief ouders en trainers aanspreken.”

Vorig weekend moest Bruinooge zelfs twee keer ingrijpen. Zo’n ‘blauwe jas’ langs de lijn is dus echt nodig. Hij is daarom erg blij met de steun vanuit het bestuur. “Zaterdag was de scheids overstuur en gaat de jeugdvoorzitter dan ook gelijk met de trainers in gesprek.”

Beter inrichten clubarbitrage

Drie seizoen geleden was het nog niet zo strak geregeld bij de club. Op dinsdag stuurde de voorzitter, die ook de scheidsrechters plande, een appje naar de vier à vijf beschikbare mensen wat ze wilden fluiten. Dat was het. Bob de Bruijn, ook lid van de commissie, zorgde dat hier verandering in kwam. Hij zetten een KNVB-pupillenscheidsrechters-opleiding op. “Het examen was ook nog eens in het ADO-stadion waar een 7-tegen-7-toernooi was. Dat heeft een goede uitstraling gehad en toen is het balletje gaan rollen.”

Inmiddels bestaat de scheidsrechterscommissie uit zes personen, onder wie drie jeugdscheidsrechters van 16-17 jaar. “Zo krijgen we een veel breder draagvlak binnen de vereniging.”

Na de cursus stelde Bruinooge ook een beleidsdocument op, waar de blauwe jassen onderdeel van zijn. Ook namen ze de planning over. “Dit beleid is geaccordeerd door het bestuur”, zegt Bruinooge. “Dat is zo belangrijk voor het succes. Hierdoor hebben we intern veel draagvlak kunnen creëren voor de plannen.” Van de grotere zichtbaarheid heeft sv Nootdorp veel profijt gehad. Al snel konden ze een tweede groep jeugdscheidsrechters opleiden. “Natuurlijk merk je wel dat er ook veel jongens weer afvallen, dat is ook niet erg. Nu zie je toch dat er per cursus zo’n drie tot vier jongens overblijven die elke week fluiten. Door hun ervaring kunnen ze nu ook hogere jeugdwedstrijden fluiten.”

Vrijwillig

Voor Bruinooge is het belangrijk dat iedereen vrijwillig fluit. Niemand wordt gezegd: je moet met de fluit het veld op. “We proberen ze ook elke twee weken te laten fluiten en zich zo te laten ontwikkelen”, zegt hij. “Het helpt als ze intrinsiek gemotiveerd zijn.” Het vinden van voldoende scheidsrechters blijft ook een uitdaging voor sv Nootdorp. De nieuwe spelvormen van de KNVB helpen daarbij niet. “Het is moeilijker om groepen te vinden en om spelbegeleider te zijn, daarvoor krijgen we ze niet meer op de been”, zegt Bruinooge. In het verleden met de traditionele F-jes en E-tjes waren er op twee tijdstippen zes velden bezet op een zaterdag. “Dan kun je twaalf jeugdscheidsrechters laten fluiten. Nu zijn er slechts twee potjes acht tegen acht. Dan kost het ook moeite om jongens met regelmaat te laten fluiten.” Bovendien missen ze nu het contact met de ouders langs de lijn, want ze staan minder vaak met hun blauwe jas langs de velden. Ouders die teams onder 17 en onder 19 kunnen fluiten zijn lastiger te vinden. En normaal kunnen de jongens van 7 tegen 7 makkelijker doorstromen naar het fluiten op een groot veld. Het is lastig als die groep kleiner is. “Dan merk je: voor mensen is het een grote stap om naar arbitrage te gaan. Juist door de blauwe jassen zijn we heel zichtbaar en benaderbaar. Dat werkt wel positief.”

Eelco Bruinooge is één van de jeugdige clubscheidsrechters van sv Nootdorp in het herkenbare blauw mèt KNVB-badge.

Fair Play-certificaat ARAG

De club heeft nog niet actief het initiatief genomen in contact te komen met ARAG voor een Fair Play-certificaat. “Wat ons ervan weerhoudt is het criterium dat je 100% dekking nodig hebt elke week”, zegt Bruinooge. “Soms lukt het nog net niet om op elke wedstrijd een opgeleide scheids te hebben. Als ineens een scheids een blessure heeft, dan merk je soms toch dat de spoeling dun is.”


Steun bestuur

Het allerbelangrijkste voor clubarbitrage is steun vanuit de club, benadrukt Bruinooge. “Van dag één tot nu hebben we altijd volledige

Een deel van de scheidsrechterscommissie van sv Nootdorp met v.l.n.r. Jeroen Bruinooge, Bob de Bruijn en Patrick Brouw.

support van bestuur van sv Nootdorp gekregen. Zowel in gedrag naar arbitrage als ondersteuning van initiatieven. Of het nu cursus of kleding is. Daarin wordt wat we doen altijd ondersteund en gewaardeerd. Dat is zo belangrijk. Op de club als clubscheids blijf je een kwetsbare groep.

Dit seizoen organiseert sv Nootdorp een opleiding tot verenigingsscheidsrechter. “We kopen die in bij de KNVB, en houden daarbij invloed op data en lokatie. Dat willen we één keer per seizoen doen en ook de omliggende clubs erbij betrekken. Dat helpt ook enorm om draagvlak binnen de club te hebben. Bij de wedstrijd tijdens de cursusavond spreken ouders me aan. Ze zijn onder indruk en krijgen besef wat erbij komt kijken om scheidsrechter te kunnen zijn. Dus dat helpt enorm binnen de club. Probeer als club initiatief te houden, ook binnen de regio. Dat kan je echt helpen.”


Samenwerking

Samenwerken met andere voetbalclubs in Nootdorp en Pijnacker is nog lastig. “Veel clubs worstelen toch met clubarbitrage en het staat vaak onder druk omdat scheidsrechters en de commissie zich niet gesteund voelen. Daarom ben ik blij hoe dat bij ons is geregeld. Nu kunnen onze arbiters ook twee nieuwe shirts per twee seizoenen kopen en de kosten declareren. Dat zorgt ervoor dat je goed op het veld staat en het draagt bij aan nog betere uitstraling van de arbitrage.”

Scheidsrechterstekort bij NSVV leidt tot nieuwe initiatieven met COVS-vereniging Hoekschewaard-Flakkee

Probleem biedt ook nieuwe kans

Door Jan ter Harmsel


Zes wedstrijden konden niet doorgaan begin oktober bij NSVV uit Numansdorp. De reden: geen scheidsrechters beschikbaar. Deze mededeling op de website van NSVV schetst het probleem van veel clubs: het is erg moeilijk om mensen te vinden die willen fluiten.

Arthur Ebink, voorzitter van COVS Hoekschewaard-Flakkee, is daarom recent ook uitgenodigd door voetbalclub NSVV om te praten over het tekort aan clubscheidsrechters en hoe ze vrijwilligers kunnen werven om clubscheidsrechter te worden.

“Voor NSVV kwam de Week van de Scheidsrechter op een juist moment”, schrijft voorzitter Arie Kruithof op de clubsite. Een moment om de mensen die wél fluiten voor de club even in het zonnetje te zetten. “Want een week eerder haalden wij de regionale pers, omdat onze wedstrijdsecretaris op de website had gezet dat zes wedstrijden wegens een gebrek aan scheidsrechters geen doorgang konden vinden. Een drastische maatregel die je als clubbestuurder zwaar valt.”


Nieuwe aanmeldingen

Ook Kruithof erkent dat het probleem niet op zichzelf staat en de KNVB kampt met hetzelfde probleem. Lukt het de KNVB niet een arbiter aan te stellen, dan is dat aan de club. De oproep van de voorzitter heeft gelijk tot nieuwe aanmeldingen geleid en de club geeft aan ook een scheidsrechtersopleiding te gaan verzorgen, plus alle deelnemers te begeleiden en ondersteunen.

De club heeft behoefte aan snelle en praktische oplossingen. Ebink vertelt dat de bijeenkomst bij NSVV ook is begeleid door mensen van ‘Start 2 create’ in samenwerking met de Rabobank, die een project ter ondersteuning van verenigingen op allerlei gebied financiert.


Spelregelavond

Ebink beseft ook dat het lastig is als scheidsrechtersvereniging te helpen, want deze houdt ook op te bestaan door het geringe aantal leden. “Ik heb bij NSVV voorgesteld dat we een spelregelavond of bijvoorbeeld bij een algehele afgelasting een spelregelmiddag op zaterdag kunnen organiseren.” Een snelle manier om mensen gelijk bij de spelregels te betrekken en begrip te krijgen voor de rol van de scheidsrechter én hen gelijk te enthousiasmeren.

Hoewel het niet fijn is om te weinig scheidsrechters te hebben, ziet Kruithof ook wel een keerzijde. “In plaats van het mikpunt van frustraties is dankbaarheid én respect bij de voetballers er voor in de plaats gekomen”, schrijft hij. “Doordat zij zelf actief bij de problematiek rond de arbitrage zijn betrokken en soms maar zelf voor een scheidsrechter moeten zorgen, is de waardering steeds groter geworden dat iemand een wedstrijd wil fluiten.”