Arbitrair

Vergoedingen

Waarom komt de COVS niet actief op voor een fatsoenlijke vergoeding voor haar scheidsrechters?

De € 21,80 wedstrijdvergoeding is een schijntje in vergelijking met de tarieven in Engeland of Duitsland.


Op de website van de Deutsche Fußball Bund (DFB) staat te lezen (vertaald):


Persoonlijke voordelen als scheidsrechter
. De scheidsrechteruitrusting (trui, broek, kousen) wordt meestal geleverd door de club.

  • De reiskosten naar de wedstrijd worden vergoed.
  • Er zijn ook afhankelijk van de league vergoedingen: € 200 (Regional) en € 5000 (Bundesliga).
    FIFA-scheidsrechters van de eliteklasse krijgen via een nieuw gecreëerde model sinds het seizoen 2017/2018 een vast bedrag van 79.000 euro, FIFA-scheidsrechters en de scheidsrechters in de Bundesliga met meer dan vijf jaar ervaring 69.000 euro. Alle andere scheidsrechters van de Bundesliga ontvangen 59.000 euro, in de Tweede Bundesliga wordt 39.000 euro verstrekt. Voor FIFA-Assistant staat 44.000 euro gepland, in de Bundesliga is dat het bedrag teruggebracht tot 39.000 euro en in de Tweede Bundesliga 4000 Euro.
  • De scheidsrechtersbadge is inclusief toegang tot alle wedstrijden die vallen onder de Duitse voetbalbond, dit geldt met een beperking (zie de uitvoeringsvoorschriften, § 25, nr. 5) voor de Bundesliga en tweede Bundesliga.
  • De outfit wordt door de club/voetbalbond kostenloos beschikbaar gesteld en wedstrijden in de Bundesliga kunnen onder voorwaarden gratis worden bezocht. Op de site staan ook de voordelen genoemd en de oproep om ook vrouwen te laten fluiten.


Respect

Waarom kan dat daar allemaal wél en niet in Nederland? Dat is ook een vorm van respect van de KNVB naar het teruglopende arbiterkorps. Jammer dat er voor zover bekend geen actief fluitende heren in het bestuur zitten, dan is er ook geen persoonlijke financiële prikkel. Het wordt tijd dat de COVS in dit geval ook serieus voor haar leden opkomt. Dat is één van haar belangrijkste taken, nietwaar!


Ik hoor in 2019 graag van u. Succes!

Herzlichem Gruß, Hartelijke groet,


Ronald Roos

(voormalig bestuurs)lid scheidsrechtersvereniging Haarlem