Laatste loodjes voor het organisatiecomité

12 januari 2019: Tweede grote Arbitragecongres in Oldenzaal

Door RENE KIEBERT, voorzitter Commissie Werving & Behoud


Op zaterdag 12 januari 2019 vindt het tweede door de COVS georganiseerde Arbitragecongres plaats. Voor Dirk de Koning, Johan Suurd, Ellen ter Avest (KNVB) en voorzitter van het organisatiecomité, René Kiebert, smaakte het naar meer, na het grote succes van het eerste congres in Assen, in januari van dit jaar.

René Kiebert blikt met Ellen, Dirk en Ron Sotthewes vooruit op het komende Arbitragecongres dat in district Oost (Oldenzaal) wordt gehouden

Al in augustus werden de koppen voor het eerst bij elkaar gestoken. Eind september vond de eerste vergadering van het nieuwe organisatiecomité plaats. Een ‘elftal’ enthousiastelingen bleek bereid de handen uit de mouwen te steken. Onderstaand worden zij voorgesteld.

1. Johan Suurd (bestuurslid opleidingen en toernooien, maar daarnaast ook docent bij de KNVB en nauw betroken bij de begeleiding van talentvolle jonge scheidsrechters)

2. Johan Buurman van scheidsrechtersvereniging Nijmegen

3. Geo van Tintelen (voorzitter van de Nijmeegse scheidsrechtersvereniging)

4. René van der Elst van scheidsrechtersvereniging Zwolle

5. Frank Sanders (voorzitter van scheidsrechtersvereniging Doetinchem en landelijk bestuurslid)

6. Jos Straver (penningmeester van de landelijke COVS)

7. Wim van der Velde (oud-voorzitter van scheidsrechtersvereniging Nijverdal)

8. Ron Sotthewes (voorzitter van de Deventer Scheidsrechtersvereniging) en zoals genoemd

9. Dirk de Koning (lid van de commissie Werving & Behoud en actief KNVB scheidsrechtersbegeleider)

10. Ellen ter Avest (KNVB/ district Noord en Oost)

11. En vanuit het landelijke bestuur, voorzitter Werving&Behoud, René Kiebert


Aan drie ‘trekkers’ Ron Sotthewes, Dirk de Koning en Ellen ter Avest werd een aantal vragen voorgelegd.

Ron Sotthewes is de bevlogen leidsman van de Deventer Scheidsrechtersvereniging.


Wat is de meest kenmerkende eigenschap van de Deventer Scheidsrechtersvereniging, jullie zijn immers een bloeiende vereniging met ook véle jonge leden.


“DSV kenmerkt zich door de verbindende factor, cohesie! Allerlei leden uit verschillende delen van de samenleving kunnen goed met elkaar plezier maken en iedereen is gelijk, waardoor er vrijwel geen concurrentie onderling is. Saamhorigheid is dan ook in grote mate aanwezig. Er zijn geen cultuurverschillen. De bereidheid vooral jonge, startende scheidsrechters te ondersteunen en te coachen in de aanloop naar een scheidsrechterscarrière is erg groot. Daarnaast staan wij open voor elke vraag van buitenaf om omliggende voetbalclubs te ondersteunen. Vrijwilligerswerk is geen verplichting echter een vanzelfsprekendheid. Er is een innige operationele samenwerking in de Stedendriehoek met Apeldoorn en Zutphen.”

“Daarnaast organiseren we veel activiteiten voor onze leden zoals technische weekenden in Sauerland, aansprekende gastsprekers , een technische week in Turkije, ontspanningsavonden, praatavonden, spelregelavonden, thema-avonden, feestavonden zoals Oktoberfest, Sinterklaas voor jong en oud, kerstavond etc.

Ron Sotthewes, voorzitter DSV.

Welke bedrijven denk je te kunnen interesseren voor het Congres vwb hun deelname aan de informatiemarkt? Wat is vooral interessant voor scheidsrechters?

“Lastige vraag omdat de visvijver vooral in Oldenzaal ligt. Salland Verzekeringen, Grolsch, Auping, Deventrade zijn mogelijke interessante partijen voor sponsoring of deelname aan de informatiemarkt op het congres. Wellicht, een leverancier van piepvlaggen, scheidsrechterskleding, Ten Cate kunstgras etc.”Ellen ter Avest.

Wat doen jullie aan de binding met (jonge) verenigingsscheidsrechters?

“Er zijn werkgroepen geformeerd om te kunnen achterhalen wat jongeren beweegt om voor een scheidsrechterscarrière te kiezen. Zij geven ons aan wat daarvoor benodigd is en waarom. Daarnaast benaderen wij in Deventer jonge talenten om vrijblijvend deel te nemen aan clubavonden, trainingen, spelregelavonden en avonden met aansprekende gastsprekers. Tijdens de KNVB cursussen voor aspirant scheidsrechters brengen we ze op de hoogte van de mogelijkheden binnen DSV.”


Wat verwacht je persoonlijk van het Congres in Oldenzaal op 12 januari?

“Uitbreiding van kennis en vaardigheden, gezelligheid, leerzaam, vergroten van betrokkenheid bij de COVS, ervaringen delen met andere bestuurders van COVS-verenigingen, werven van sponsoren en leden. Op zoek naar nieuwe onderdelen/ideeën om in te passen in onze vereniging.”


Ellen ter Avest is het organisatietalent van de KNVB die voor de grote Districten Noord en Oost werkzaam is. Zij zetelt op het KNVB-steunpunt in Zwolle, waar het organisatiecomité ook altijd vergadert. Ellen houdt zich dagelijks met scheidsrechterszaken bezig.


Hoeveel scheidsrechters zijn er bij benadering in het district Oost en hoeveel zouden er voor alle wedstrijden nodig zijn?

“Er worden wekelijks gemiddeld 5500 wedstrijden gespeeld in het district Oost. Hiervan is ongeveer 18% een A-categorie wedstrijd. Dit houdt in dat er ongeveer 4500 wedstrijden geleid worden door clubscheidsrechters. Deze vrijwilligers zijn onmisbaar voor het voetbal! Voor de A-categorie geldt dat er een KNVB scheidsrechter aangesteld kan worden. Helaas lukt dit niet meer voor alle leeftijden/niveau’s. De bezettingsgraad is gemiddeld 80%. Er zijn op papier zo’n 1200 KNVB officials in Oost, echter door verhinderingen, ziektes en blessures komen we er per weekend ruim 200 tekort. De medewerkers arbitrage in Zwolle proberen elk weekend maatwerk te leveren door de juiste scheidsrechter bij de wedstrijd aan te stellen. Gelukkig gaat dit in veel gevallen erg goed door de toewijding en het enthousiasme van de vele KNVB officials.”


Nieuw is dat door de successen van de Leeuwinnen, het meiden- en damesvoetbal sterk in de lift zit. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de benodigde scheidsrechters. Wat verwacht je van de toekomst van het meiden of damesvoetbal in het district Oost?

“Het meiden/vrouwen voetbal is erg groot in Oost. Ruim 1100 meiden- en vrouwenteams spelen in de KNVB-competitie op dit moment. Door het succes van de Oranje Leeuwinnen heeft het meiden/vrouwenvoetbal zeker meer aandacht gekregen. Het is echter wel opvallend dat veel verschillende clubs nog géén meiden- en/of vrouwenteam(s) hebben, waardoor de ontwikkelslag niet altijd gemaakt kan worden. Wat dat betreft valt er nog veel te winnen.”


Wat vindt je van de samenwerking met de COVS in het organisatiecomité?

“Toen vorig jaar het eerste COVS arbitragecongres werd georganiseerd, werd er al snel gesproken over een samenwerking met de KNVB. Zodoende kwam ik, als medewerker clubarbitrage Noord/Oost in beeld en heb ik plaatsgenomen in het organisatiecomité. De samenwerking verloopt erg goed, en de taken zijn verdeeld. Samen willen we een mooi evenement neerzetten, waar vele scheidsrechter wat van kunnen leren en elkaar kunnen ontmoeten in een gezellige setting”


Wat zijn je verwachtingen van het tweede grote Arbitragecongres in Oldenzaal?

“Ik verwacht dat we een leuk en boeiend congres neerzetten. Er zijn erg veel scheidsrechters in het grote district Oost, dus qua aanmeldingen komt het wel goed. We hebben kunnen leren van vorig jaar, dus we hebben bewust gekozen voor minder workshops die iedereen kan volgen. Zo krijgt iedereen dezelfde informatie tot zich en is het beter te plannen. Ook de informatiemarkt krijgt een betere plaats, waardoor deze meer tot zijn recht zal komen. Kortom, het wordt een gave dag!

Dirk de Koning.

Tenslotte werden aan Dirk de Koning een paar vragen voorgelegd over de organisatie van het evenement in Oldenzaal, de komst van Björn Kuipers en de sponsoring van de Gouden Scheidsrechtersfluit.


Hoe is het organisatiecomité aan het etablissement in Oldenzaal gekomen?

“Dat is een behoorlijke omweg geweest. Wij hebben erg veel locaties benaderd. Congresbureaus, gemeentes, sport-accommodaties etc. Helaas waren alle locaties financieel niet haalbaar voor de COVS. Omdat ik 18 jaar penningmeester ben geweest van de Nederlandse Vereniging van Dansleraren (NVD), wist ik dat er in Oldenzaal een heel groot zalencentrum was. Het is ook nog de achtertuin van Björn Kuipers. Deze zaal was beschikbaar. De eigenaren van het zalencentrum, familie Rouwhorst, ken ik vanaf 1976. Ik kreeg een warm onthaal.

Omdat de familie Rouwhorst zeer dienstverlenend en oplossingsgericht is, zijn wij er onder het genot van een kopje koffie al snel uitgekomen. Gelukkig kreeg ik de handen van het organisatiecomité al snel op elkaar”.


Waarom is Björn Kuipers bereid om zich voor dit congres in te zetten?

“Tijdens het eerste gesprek met Rob Rouwhorst, zei Rob over Björn: ‘Björn is een hartstikke leuke kerel, Als je hem vraagt, komt ie vast wel’. (op z'n Oldenzaals) Twee dagen later had ik Björn aan de lijn. Björn was direct enthousiast en verheugd dat wij Oldenzaal als basis hadden gekozen voor dit arbitrage-congres. Toen ik hem naar de voorwaarden vroeg zei Björn dat hij zo verschrikkelijk veel te danken had aan de COVS en het scheidsrechteren in het algemeen, dat hij dit keer heel graag zijn diensten wil aanbieden. En dat hij dat natuurlijk niet voor iedere individuele vereniging kan doen, maar voor de landelijke COVS zal ik er zijn.”


Wat is Axitour voor bedrijf dat ze de Gouden Scheidsrechtersfluit willen sponsoren?

“Het moederbedrijf is Axitour. AXIWI is de naam waaronder de headsets in de markt worden gezet. Vorig jaar heb ik kennis

gemaakt met deze mannen. Het zijn zeer betrouwbare en serieuze zakenpartners. Ze zijn niet alleen in de voetbalwereld actief, maar overal waar met headsets gewerkt wordt, kan je Axitour vinden. Dat Axitour de Gouden Scheidsrechtersfluit wil sponsoren is een slimme zet. Ik ben ervan overtuigd dat de Gouden Scheidsrechterfluit in de loop der jaren landelijke bekendheid zal gaan krijgen. Dat geeft volgens mij aan dat de directie van Axitour, dit mede als strategie aanpakt om haar naamsbekendheid te vergroten. Bovendien denk ik ook dat het voor de COVS en Axitour een belangrijke stap is om als partner op te trekken. De Gouden Scheidsrechterfluit heet dit jaar dan ook: ‘AXIWI GOUDEN SCHEIDRECHTERSFLUIT’.


Welke verwachtingen heb je van dit tweede grote Arbitragecongres?

Ir. Andries Heidema, commissaris van de Koning, zal dit jaar samen met onze voorzitter Pol Hinke, de Gouden Scheidsrechtersfluit uitreiken. Samen met het fantastische programma, waarvan op de vorige pagina in dit blad de vooraankondiging staat, denk ik dat het wederom een succes zal worden. Er zijn voldoende redenen die ervoor zorgen dat de amateurscheidsrechter, maar ook de verenigings-scheidsrechters erbij MOETEN zijn. Samen met de gastvrijheid die Twente ons biedt, kan het volgens mij niet misgaan.”

Nog aanmelding mogelijk

Tot 21 december kan iedere scheidsrechter of persoon die zich met arbitrage bezighoudt en die woonachtig is in het district Oost, zich aanmelden.

Op zaterdag 12 januari vindt dit grote Congres in de winterstop plaats. (Aanvang 9.45 en het eindigt plm. 16.00 uur.)

Zie hiervoor de aanmelding sportlink van de KNVB, bij iedere secretaris van iedere scheidsrechtersvereniging in district Oost bekend! In de 1e week hebben zich al bijna 100 scheidsrechters aangemeld.

Ook alle officials, verenigingsscheidsrechters, bestuurders en scheidsrechterscoördinatoren worden nog uitgenodigd voor dit COVS-congres dat in samenwerking met de KNVB georganiseerd wordt.

Let op: VOL IS VOL, de maximum capaciteit is ca. 500 personen.