De besturen van de DSV, SAO en SZO vinden de onderlinge samenwerking alleen maar toegevoegde waarde hebben en werken steeds nauwer samen.

Unieke samenwerking COVS-groepen Stedendriehoek

Door MARCO ARNOLDUS, voorzitter SZO-Zutphen


In de eerste week van oktober hebben de drie scheidsrechtersverenigingen in de Stedendriehoek uitgebreid aandacht besteed aan de Week van de Scheidsrechter. Zowel het huidige scheidsrechterskorps als de verenigingsscheidsrechters en -assistenten kregen interessante informatieavonden en clinics aangeboden. De ‘Week ván de Scheidsrechter’ werd daardoor ook een Week vóór de Scheidsrechter en een optimale start voor de pas begonnen competitie.


Foto’s: linksboven: SAO-voorzitter René Beijen dankt scheidsrechter Mulder.

Linksonder: Betaald voetbal scheidsrechter Christian Mulder bij SAO-Apeldoorn.

Rechtsboven: Trainingsgroep SZO-Zutphen o.l.v. Marchel Turnhout.

Rechtsonder: Presentatie communicatie van Marcel van Schalkwijk.

De besturen van de DSV, SAO en SZO vinden de onderlinge samenwerking alleen maar toegevoegde waarde hebben en werken steeds nauwer samen.

Unieke samenwerking COVS-groepen Stedendriehoek

Door MARCO ARNOLDUS, voorzitter SZO-Zutphen


In de eerste week van oktober hebben de drie scheidsrechtersverenigingen in de Stedendriehoek uitgebreid aandacht besteed aan de Week van de Scheidsrechter. Zowel het huidige scheidsrechterskorps als de verenigingsscheidsrechters en -assistenten kregen interessante informatieavonden en clinics aangeboden. De ‘Week ván de Scheidsrechter’ werd daardoor ook een Week vóór de Scheidsrechter en een optimale start voor de pas begonnen competitie.


Foto’s: linksboven: SAO-voorzitter René Beijen dankt scheidsrechter Mulder.

Linksonder: Betaald voetbal scheidsrechter Christian Mulder bij SAO-Apeldoorn.

Rechtsboven: Trainingsgroep SZO-Zutphen o.l.v. Marchel Turnhout.

Rechtsonder: Presentatie communicatie van Marcel van Schalkwijk.

Scheidsrechters staan er vaak alleen voor. De COVS-scheidsrechtersverenigingen bewijzen echter het tegendeel. Samen trainen, spelregels oefenen, bijscholingen volgen; het toont aan dat ook een scheidsrechter een teamspeler is. De besturen van de DSV (Deventer), SAO (Apeldoorn) en SZO (Zutphen) vinden de onderlinge samenwerking alleen maar toegevoegde waarde hebben en werken steeds nauwer samen.


Zutphen

Op dinsdag 9 oktober werd in Zutphen de actie afgetrapt met de eerste van drie achtereenvolgende bijeenkomsten. Om aan te sluiten bij de belangrijkste competenties als prestatieve arbiter werd gekozen voor motivatie, communicatie en weerbaarheid. Dat laatste thema stond centraal bij de SZO. De organisatoren hadden twee ervaren deskundigen uitgenodigd, die in het dagelijks leven veel te maken hebben met stressmanagement. Marcel Turnhout, instructeur bij defensie, verzorgde een fysieke training, terwijl John Elskamp, die de mentale vaardigheden bij politiepersoneel aanleert en vergroot, daarna in Het Fluithuus een interessante presentatie gaf.


SZO-voorzitter Marco Arnoldus heette om half acht de circa 25 aanwezigen van harte welkom en ook hij benadrukte het belang van samenwerking tussen de scheidsrechtersverenigingen om alle beginnende scheidsrechters een optimale begeleiding te kunnen bieden. Juist bij de COVS-groepen vinden ze de steun en kunnen ze hun ervaringen delen en vragen stellen, hield hij de aanwezigen voor.


Nadat buiten de spieren behoorlijk op de proef waren gesteld, wachtte een interessante lezing over mentale weerbaarheid. In een stukje theorie pleitte de mental coach voor het zorgen voor persoonlijke effectiviteit. Doelen stellen, visualiseren van je gedrag tijdens de wedstrijd, zorgen voor aandachtscontrole en gedachtecontrole zijn nuttige aspecten van de voorbereiding op een wedstrijd, waardoor escalatie door het ontstaan van conflicten kan worden voorkomen. Uiteraard ontvingen de trainers na afloop een bos bloemen en een envelop en ook de kantinedames werden in de bloemetjes gezet. Voorzitter Arnoldus dankte ook sponsor Job van Bosheide uit Voorst voor zijn bijdrage om deze avond mogelijk te maken. Tot slot ontving iedereen een bidon met het logo van de Week van de Scheidsrechter.

Trainingsgroep SZO-Zutphen o.l.v. Marchel Turnhout.

Deventer

In Deventer begroette Marcel van Schalkwijk de bezoekers op woensdag 10 oktober in traditioneel Oostenrijks kostuum. Zijn opmerkelijke verschijning zorgde meteen voor een verrassende start van zijn onderwerp. Hij had zijn presentatie grotendeels toegesneden op de arbitrage en die was uiterst interactief. Het thema in de Koekstad was ‘Communiceren is aan te leren’.

Tijdens de ‘warming up’ moesten de deelnemers via hun smartphone antwoord geven op de vraag wat er mis kan gaan bij communicatie. Als liefhebber van het voetbalspelletje spijt het Marcel dat de rol van de scheidsrechter enkel is om fouten, die gemaakt worden door de spelers, te bestraffen in plaats van te kunnen kijken naar de positieve en mooie aspecten tijdens de wedstrijd. Het geven van een compliment aan een speler bij een fraai doelpunt of na het corrigeren van een teamgenoot, kan het fluiten zoveel prettiger maken. Als tip voor de beginnende scheidsrechter geeft hij mee dat het praatje met de assistent-scheidsrechters zich uiteindelijk slechts hoeft te beperken tot drie C’s: Conditie (de assistent moet op de juiste positie staan om goed te kunnen oordelen), Concentratie (de assistent moet zich focussen op de wedstrijd en niet in gesprek gaan met publiek o.i.d.) en Communicatie (oogcontact met de scheidsrechter, elkaar vertrouwen).

Bedrukte bidons werden aan de leden ter beschikking gesteld.

Uiteraard mocht bij dit onderwerp aandacht voor de communicatie van de scheidsrechter met zijn fluit of zijn gebaren niet ontbreken. Deze standaard gebaren moeten er bij elke arbiter inslijpen, zodat ze zonder nadenken worden uitgevoerd en de concentratie gehandhaafd blijft. De aanwezigen kregen tot slot ook hier een Week van de Scheidsrechter-bidon mee als dank.


Apeldoorn

Op de laatste dag van de trilogie bracht betaald voetbalscheidsrechter Christiaan Mulder, die zichzelf voorstelde als ‘de broer van…’, een bezoek aan clubhuis de Haven in Apeldoorn. SAO-voorzitter René Beijen benadrukte het unieke initiatief van de groepen in de Stedendriehoek om samen een drieluik voor de Week van de Scheidsrechter te presenteren.


Ruim 40 personen, onder wie een zestal tieners, waren afgekomen op de uitnodiging en waren geïnteresseerd in de presentatie van een betaaldvoetbalscheidsrechter. Ook een kleine 15 verenigingsscheidsrechters waren aanwezig, waarmee de voorzitter zichtbaar blij was.


De broer van…’

Christiaan Mulder is de jongste zoon van de familie Mulder uit Uithuizen. Het spreekt voor zich dat hij zijn uiterste best doet om de prestaties van broer Siemen te evenaren of te verbeteren; hij traint maar liefst zo’n 6 à 7 keer per week, inclusief bezoek aan de sportschool en is twee keer per weekend actief als scheidsrechter of VAR. Na de persoonlijke kennismaking licht Christian met een herkenbare Groningse tongval de door hem benoemde ‘hipste regels’ toe. Na de wedstrijd Lisse – Hoek werd de penaltyserie ABBA bekend. De betrokken scheidsrechter heeft geen nadeel ondervonden van zijn foute beslissing en promoveerde desondanks. Sterker, de KNVB nam met ingang van seizoen deze volgorde over!

Het tweede punt, dat door hem wordt aangehaald, is het geven van kaarten aan trainers. Deze regel geldt overigens alleen voor het betaald voetbal. Dat levert de spreker kritiek op uit de zaal. Men vindt unaniem dat de regels bij het betaald voetbal en het amateurvoetbal precies gelijk moeten zijn om misverstanden te voorkomen.


Aan de hand van videofragmenten werd het verschil tussen een duidelijke scoringskans en een veelbelovende aanval uitgelegd. Ook hier is lang niet iedereen het met hem eens. Duidelijk is echter wel dat de VAR enkel en alleen op mag treden in de volgende vier gevallen:

1. Rodekaartsituatie

2. Penaltysituatie

3. Wanneer de verkeerde speler een kaart krijgt

4. Alle doelpunten


Mulder toont een aantal fragmenten, waarin de VAR absoluut niet in mag grijpen, terwijl de aanwezigen op hun stoel zitten te wippen om de scheidsrechter te souffleren of te corrigeren.

Een goede tip, wanneer een scheidsrechter niet helemaal zeker is van zijn eerste waarneming, is tijd te kopen door niet meteen de losse kaart uit de broekzak te toveren, maar rustig het boekje uit de borstzak te pakken en in die tijd de gesignaleerde situatie nog eens de revue te laten passeren. Vervolgens kan uit het mapje dan de juiste kaart worden getoond. In sommige gevallen blijft het echter handig om de beroemde Regel 18 te benutten en te weten waar Goochem woont!

Christiaan Mulder. Foto Pro Shots.

Als de klok al ruim half elf heeft aangegeven dankt voorzitter Beijen de aanwezigen en spreekt zijn waardering uit voor Christian Mulder voor de heldere en interessante uiteenzetting. Een leuke attentie van de SAO is hem van harte gegund en wordt ondersteund door een flink applaus.


Content

De besturen van de drie groepen kijken tevreden terug op het unieke initiatief. Hoewel de gevraagde media-aandacht ook dit jaar weer minimaal te noemen was, wist een aantal verenigingsscheidsrechters en coördinatoren de weg naar een COVS-groep te vinden. Hopelijk levert de positieve aandacht voor de scheidsrechter ook een stijging van het aantal scheidsrechters en liever nog leden op.


Leuk presentje voor voetbalclubs

Door MARCO ARNOLDUS, voorzitter SZO-Zutphen


Bovenstaand kaartje werd toegevoegd aan een rode taart, die de Scheidsrechtersvereniging Zutphen ter gelegenheid van de Week van de Scheidsrechter aanbood aan de bordsponsors van de vereniging. Deze ludieke blijk van waardering werd enthousiast door de verschillende bedrijven ontvangen. Het spreekt voor zich dat iedere arbiter liever een smakelijke taart overhandigt dan een rode kaart te tonen aan een overtreder van de normen.


Helaas is er nog een groot aantal voetbalverenigingen, die geen enkele aandacht hebben besteed aan de Week van de Scheidsrechter. De Scheidsrechtersvereniging Zutphen stoorde zich daaraan en nam eind vorig kalenderjaar daarom al contact op met de voetbalclubs in haar regio. Dikwijls werd namelijk als reden opgegeven dat er niet aan is gedacht om een budget voor een attentie in de begroting op te nemen. Daarom werd tijdig het bestuur aangeschreven en aandacht gevraagd voor het tonen van waardering voor deze onmisbare groep vrijwilligers. In het eerste halfjaar van 2018 werd nog een tweetal herinneringen gestuurd met het aanbod om gezamenlijk een betaalbare attentie te laten maken. Samen met een sponsor werd gekozen voor een fraaie bidon met eigen opdruk.

Uiteindelijk deed een vijftal clubs mee en werden er ruim 250 bidons uitgereikt aan de verenigings- en bondsscheidsrechters en -assistenten in de regio Zutphen. Waarschijnlijk zet de SZO haar actie ook komend jaar voort, wellicht in samenwerking met de zustergroepen in Apeldoorn en Deventer.


Voorzitter SZO-Zutphen Marco Arnoldus (links) overhandigt de ‘Rode Taart’ aan een medewerker van sponsor Superrr uit Almen.