Scheidsrechtersvereniging Waterland ontvangt Clay Ruperti

Scheidsrechtersvereniging Waterland ontvangt Clay Ruperti

Door MARK VAN HESSE, secretaris COVS-Waterland


In het kader van De Week van de Scheidsrechter bezocht Clay Ruperti op donderdagavond 18 oktober de Scheidsrechtersvereniging Waterland.


Hij hield een boeiend verhaal over onze mooie hobby met humor, relativeringsvermogen en een zekere mate van zelfspot en wist zijn publiek van iets meer dan 30 personen van begin tot einde te boeien. Hij sneed hierbij de onderwerpen hard en ruw spel, buitenspel, VAR en omgaan met (social) media aan. De avond werd afgesloten met een quiz in het format ‘petje op; petje af’, maar dan met gele en rode kaarten in plaats van met een petje.


Carrière

Begonnen werd met een kort overzicht van de carrière van deze scheidsrechter tot dusverre. Omdat hij dat zelf vroeger bij lezingen ‘niet leerzaam’ vond, stond hij er niet lang bij stil, maar de beelden uit het begin van zijn scheidsrechters-loopbaan waren heel herkenbaar voor de mensen in de zaal en soms ook hilarisch.


Spelregels

Voor het behandelen van de spelregelthema’s had Ruperti wedstrijdbeelden meegenomen.

Die waren uiteraard meest van wedstrijden in het betaald voetbal, maar omdat hij hier met scheidsrechters uit het amateurvoetbal te maken had ‘vertaalde’ hij dit naar het niveau van de amateur-scheidsrechter. Dit leidde tot een open en prettige interactie met de zaal, waarbij iedereen de kans kreeg om een bijdrage te leveren.

Een half uurtje googelen had Clay een schat aan informatie over de aanwezigen opgeleverd. Dat leidde in de zaal voor de nodige hilariteit. Clay hield het weliswaar onschuldig, maar kern van de boodschap was: ‘het internet vergeet niets, dus pas op wat je erop zet!’


Quiz

Na iets meer dan twee uur vroeg Clay of er nog animo was voor de beloofde quiz. De aanwezigen waren dermate enthousiast over de avond tot dan toe, dat die ook nog aan bod kon komen.

Het einde van de quiz markeerde het einde van een bijzonder geslaagde avond die de aanwezigen nog lang zal bijblijven! Als aandenken mocht iedere aanwezige bovendien een door de COVS aangeboden scoreblokje mee naar huis nemen.

Mooi om te zien dat samenwerking tussen KNVB en COVS kan leiden tot reclame voor onze mooie hobby.