Winterswijk ontvangt Rob Dieperink

Winterswijk ontvangt Rob Dieperink

Door WILLIE SCHOTHORST


Door Scheidsrechtersvereniging Winterswijk was in het kader van de Week van de Scheidsrechter Rob Dieperink uit Borculo uitgenodigd. Rob is Master Class scheidsrechter in het betaalde voetbal en fluit regelmatig wedstrijden in de Eredivisie.


Intentie

Hij was naar Winterswijk gekomen om zich te focussen op twee items, hands en buitenspel. Zijn betoog werd ondersteund door bewegende beelden die het altijd goed doen bij de toehoorders.

Op die manier ging hij dieper in op verschillende soorten van overtredingen, wat is in sommige gevallen de intentie van de overtreding? Uitgebreid werd bekeken of de gevallen van hands al dan niet opzettelijk waren. Ook stond hij stil bij buitenspel. Door de bewegende beelden werd duidelijk hoe



moeilijk de assistenten het soms hebben om de scheidsrechter te adviseren. In alle gevallen werden de aanwezigen in zijn betoog betrokken om hun mening te geven.


VAR

Later op de avond ging Dieperink uitgebreid in op de videoscheidsrechter. Hij stond stil bij de adviserende rol hiervan. Liet zien wat er in Zeist gebeurt en hoe scheidsrechters worden ondersteund bij spelfragmenten en hun beslissingen die door hen anders zijn waargenomen. De videoscheidsrechter kan – ondersteund door beelden – de scheidsrechter adviseren. Maar de beslissing blijft in handen van de scheidsrechter, de videoscheidsrechter adviseert slechts. En daarin hoeft de scheidsrechter niet in mee te gaan.


Deze door de KNVB aangeboden presentatie, waarin de bond zijn waardering wil tonen aan alle scheidsrechters, werd door de aanwezigen als leerzaam en nuttig ervaren.