Jochem Kamphuis actief in Week van de Scheidsrechter

Jochem Kamphuis actief in Week van de Scheidsrechter

Door HENK POTZE


In het kader van de ‘Week van de Scheidsrechter’ verzorgde betaaldvoetbalscheidsrechter Jochem Kamphuis op dinsdag 9 oktober een presentatie in het clubgebouw ‘De Neutrale Hoek’ van de scheidsrechtersvereniging Oldambt en Veenkoloniën op het sportpark Wildervank.


Hij had over belangstelling niet de klagen, de kantine was goed bezet met veel eigen leden maar ook met clubscheidsrechters van een aantal donateurverenigingen. Voor de pauze vertelde Kamphuis veel over zichzelf, na de pauze werd de VAR uitvoerig besproken. Een aantal jaren terug was Jochem ook in deze kantine, toen nog als beginnend scheidsrechter in de eerste divisie. Inmiddels heeft hij zich opgewerkt tot een vaste waarde in de eredivisie en maakt hij veel buitenlandse trips als onderdeel van het team Makkelie. En hij hoopt natuurlijk op een verdere ontwikkeling op internationaal niveau. Daartoe heeft hij een bepaald doel voor ogen.


VAR

Factoren waar hij geen invloed op heeft, laat hij met rust. Hij kijkt bijvoorbeeld niet meer naar bepaalde voetbal-

programma’s op de televisie. Hij focust zich liever op factoren waar hij wel invloed op heeft. Planning is belangrijk, ook voor zijn gezin. Maar ook de verschillende stressscenario’s. In de week ben je actief in Barcelona, in het weekend bij een laagvlieger in de eredivisie. Dan is het even schakelen. Verschillende precaire beslissingen waar Jochem mee te maken heeft gehad, werden uitgebreid besproken. Bijvoorbeeld de afgekeurde goal van Engeland tegen Spanje in de Nations Cup. Het gebruik van VAR in de eredivisie kwam uiteraard aan de orde. De taakverdeling van de drie personen in Zeist die de beelden beoordelen is scherp afgebakend. En dan natuurlijk de communicatie met de scheidsrechter van dienst; die heeft het al druk met zijn headset waar zijn assistenten in roepen en dan ook nog de VAR. Wanneer mag de VAR ingrijpen bij bepaalde beslissingen. En het overtuigen van de scheidsrechter om zijn beslissing te herroepen of juist te ondersteunen. Aan de hand van beeldmateriaal werd een aantal voorbeelden geanalyseerd. Er was veel interactie met de aanwezigen. Al met al een zeer interessante en leerzame avond.


Kamphuis werd een mand met streekproducten overhandigd door Roelf Koops, voorzitter Oldambt en Veenkoloniën.