Jan ter Harmsel geeft lezing voor Engelse scheidsrechters

Jan ter Harmsel geeft lezing voor Engelse scheidsrechters

Door JAN TER HARMSEL


Jan ter Harmsel, regiocorrespondent West II voor De Scheidsrechter, houdt een Engelstalig blog (DutchReferee.com) bij dat vaak leuke reacties oplevert. Zoals het verzoek om een lezing te houden voor Engelse scheidsrechters in Southend. Bijgaand deelt hij die ervaring met de lezers van De Scheidsrechter. We laten hem zelf aan het woord.


“Hoe zou je het vinden om naar Southend te komen om te praten over scheidsrechters in Nederland?” Die vraag kreeg ik vlak na het seizoen 2017-2018 in een privéberichtje op Twitter. Duitsland heeft die dag kansloos verloren van de Zuid-Koreanen tijdens het WK voetbal en ik geniet op dat moment van een pintje bier in een Schotse pub tijdens mijn vakantie. Hoe serieus zou het zijn? gaat er door mijn hoofd.


Als ik terug ben in Nederland stuur ik een berichtje terug en dan merk ik hoe enthousiast en serieus Jamie Pope, de voorzitter van de Southend Referees Society is. Hij volgt mijn Engelstalige blog DutchReferee.com en weet dat ik de KNVB-docentenopleiding recent heb afgerond. Pope is een dertiger die de hoofd boven het maaiveld wil uitsteken als nieuwe voorzitter in een wat ouder bestuur.

Pope herkent het probleem van de COVS dat leden niet komen of wegblijven van de bijeenkomsten. Eind vorig jaar waren er soms minder dan tien aanwezigen. Dat aantal is inmiddels meer dan verdubbeld. Die lijn wil hij doorzetten. Daarom wil hij maandelijks een gastspreker regelen. “Mensen willen iets nieuws horen en niet telkens dezelfde mensen aan het woord zien”.

Op naar Southend

En daar stond ik dan ’s ochtends vroeg op Schiphol op 4 oktober. Op weg naar Southend samen met mijn vrouw – we hebben er maar gelijk een weekendje Londen van gemaakt. Vol goede moed ga ik naar de gate, gaan we misschien niet weg in verband met slecht weer in Londen. Het weer klaart gelukkig iets op en met vertraging gaan we weg. Na twee landingspogingen die zijn onderbroken vanwege de mist, een tussenstop in Birmingham en vier uur vertraging arriveer ik in Southend. Nog steeds ruim op tijd.

De Engelse arbiters zijn op de avond zelf erg enthousiast. Ze zijn vooral benieuwd naar de verschillen tussen Nederland en Engeland. De refs vinden dat ze zelf weinig wedstrijd-vergoeding krijgen… totdat ze de Hollandse tarieven horen. Een ander belangrijk verschil is dat een lokale scheidsrechters-vereniging het moet hebben van bijeenkomsten als deze en dat leden daar niet komen om te trainen.

Omdat het werven dus niet kan na de wekelijkse fitnessoefeningen, zet Pope in op online werving. Sociale media zijn voor hem erg belangrijk om nieuwe mensen te trekken naar de maandelijkse bijeenkomsten. Naast Twitter wil hij zich dit seizoen ook gaan richten op Facebook en Instagram. Het werkt. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd of raken betrokken bij zijn vereniging.Foto: Jan (links) portretteert zichzelf in het stadion van Fullham met op de achtergrond het arbitrale trio dat voor de wedstrijd tegen Arsenal is aangesteld.

Banden met de voetbalbond aanhalen

Daarnaast haalt hij de banden met de de county FA, de lokale afdeling van de voetbalbond, in Essex aan. Ze bieden hun thuishonk aan als plek waar de nieuwe scheidsrechters hun spelregeltoets kunnen doen om de cursus af te sluiten. Ook nodigen ze leden van de bond uit om ook eens hun verhaal te doen. Het werkt goed voor de vereniging en Pope is positief over de toekomst van zijn vereniging.

Mijn weekendje Londen eindigt met Fulham – Arsenal op Craven Cottage. Natuurlijk even een selfie met scheidsrechter Paul Tierney en zijn team als ze warmlopen bij de middenlijn. Als ik weer in Nederland ben zit er een nieuw berichtje uit Southend in mijn Twitter-inbox. Nu van een van de aanwezigen. Hij is erg blij dat ie is gekomen, voor komend seizoen heeft hij nieuwe doelen gesteld als scheidsrechter. Het stemt mij tevreden dat ik dat al heb bereikt. Ondertussen blijf ik mijn Twitter goed in de gaten houden voor nieuwtjes en informatie. Het is mooi om zo andere scheidsrechters te kunnen inspireren en wie weet komt daar nog eens zo’n vraag van een Engelse scheidsrechtersvereniging binnen.

Jan (rechts) met Jamie Pope, voorzitter van de Southend Referees Society.