REGIONIEUWS NOORD

Bargeres trots op nieuwe lichting clubscheidsrechters

Door THEO HEIN


Uitgerekend in de ‘Week van de Scheidsrechter’ zijn zes jeugdscheidsrechters in opleiding van v.v. Bargeres met glans geslaagd voor hun examen. Onder toeziend oog van docent Edgar Voortman van de scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuidoost Drenthe (HZOD) zijn de jeugdleden bevorderd tot pupillenscheidsrechter.

De actieve scheidsrechterscommissie van Bargeres, aangesloten bij het voetbalconvenant van de gemeente Emmen, heeft de afgelopen periode met veel succes een wervingscampagne onder de jeugdleden op touw gezet en hun een pupillenscheidsrechters cursus aangeboden.


Daarbij is wederom gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van de HZOD, die al een aantal jaren actief is met de opleiding en begeleiding van scheidsrechters. De HZOD doet dit onder meer door het aanbieden van een korte opleiding, waarin alle facetten van de voetbalspelregels aan bod komen. Ook hebben de cursisten tijdens de opleiding praktijkervaring opgedaan.

Bargeres is trots op de nieuwe lichting gecertificeerde jeugdscheidsrechters. Zij zijn immers voor de vereniging onmisbaar, omdat zij het mogelijk maken dat hun jongere clubgenoten elke zaterdag kunnen voetballen onder leiding van geschoolde scheidsrechters.

Het jeugdbestuur van Bargeres van mening dat het opleiden van eigen jeugdscheidsrechters een gezonde zaak is binnen het verenigingsleven. De scheidsrechterscoördinatoren Eddy Gozefoort en Harold Bakker van Bargeres zullende komende periode een actieve rol vervullen bij de verdere begeleiding van de scheidsrechters.


Een aantal cursisten is inmiddels dermate enthousiast dat ze zullen doorstromen naar de KNVB-cursus ‘verenigingsscheidsrechter’, die binnenkort van start gaat bij FC Klazienaveen. HZOD-voorzitter Theo Hein is in zijn nopjes met deze ontwikkeling. “Heel mooi om te zien dat deze lichting nu al heel leergierig is en wil doorstromen naar een vervolgopleiding. Alles valt of staat met opleiden én begeleiden.”

v.v. Bargeres trots op de nieuwe lichting clubscheidsrechters.


Primeur met AXIWI headsets krijgt vervolg bij het PWT

Door THEO HEIN


Eind december start het grootste zaalvoetbaltoernooi in Nederland. Het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi gaat met 100 teams in 20 verschillende sporthallen van start en in de eerste ronde zijn 50 scheidsrechters actief.


Primeur krijgt vervolg

In de voorgaande editie, die gewonnen werd door SC Elim, waren de scheidsrechters vanaf de kwartfinales uitgerust met AXIWI-headsets die beschikbaar waren gesteld door Axitour Communication Systems uit Barendrecht. Eén wedstrijd, twee arbiters die met headsets op communiceren. Ook dit jaar worden er vier headsetkoffers beschikbaar gesteld.


Aanstellingscommissie enthousiast

De aanstellingscommissie van de scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe, Herman Harmers en Rennie Moes, is vanaf april al druk bezig om de scheidsrechters te benaderen voor het komende toernooi. Harmers en Moes zijn enthousiast over de inzet van de headsets tijdens het toernooi. De headsets helpen scheidsrechters om sneller en correcter beslissingen te nemen. Als een speler buiten de zichtlijn van een van de twee scheidsrechters de bal meeneemt of een tegenstander schopt, kan de ander snel communiceren. Is er twijfel of een rode of gele kaart moet worden gegeven, kunnen de scheidsrechters overleg plegen. Op de finaledag staan de scheidsrechters ook in verbinding met de tijdwaarneming via de headsets. Ze kunnen doorgeven wanneer de klok moet worden stilgezet of welke speler een gele kaart heeft gekregen. De scheidsrechters zien de meerwaarde.


Leeftijd omlaag

Voorzitter Theo Hein van de HZOD is positief over de nieuwe jonge scheidsrechters die vorig jaar voor het eerst zijn ingezet op het toernooi. Een aantal zal dit jaar doorstromen naar de kwartfinales en gaan in duo’s fluiten. Een fantastisch resultaat.Leerlingen CSG in Beilen gaan ‘fluitend’ naar de top

Door THEO HEIN


Dankzij een uniek samenwerkingsverband tussen de Christelijke Scholengemeenschap (CSG) Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen, en een aantal voetbalverenigingen is de gemeente Midden-Drenthe liefst zeventien scheidsrechters rijker.

Woensdag 1 oktober hebben de leerlingen van de scholengemeenschap uit Beilen hun voetbalscheidsrechtersdiploma gehaald. Geen schooldag, maar een dag op het voetbalveld in het teken van de voetbalarbitrage. Een prachtig initiatief van de clubs en de school. De cursus werd gegeven door docenten van de scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuidoost-Drenthe (HZOD). In de ochtend kregen de leerlingen in de kantine van Fit Boys uit Beilen instructie over de theoretische aspecten van de voetbalarbitrage. In de middag moesten zij het geleerde toepassen tijdens hun praktijkexamen. Verschillende wedstrijdjes van de jongste voetbaljeugd van Beilen en Fit Boys vonden plaats onder leiding van de zeventien cursisten.


‘Iets teruggeven aan de maatschappij’

Robert Beute, teamleider vmbo onderbouw van de CSG Vincent van Gogh, is uitermate te spreken over het initiatief. “Wij willen de leerlingen de kans geven om zich te kunnen ontwikkelen op een gebied waarin zij veel plezier beleven. Door de cursus te volgen kunnen zij een scheidsrechterscertificaat halen en op een leuke manier iets teruggeven aan de maatschappij door wedstrijden te gaan fluiten. Leerlingen leren daarnaast bepaalde vaardigheden als communiceren, houding, voorbereiden en leidinggeven. Sinds 2011 organiseren we deze cursus en wij hopen volgend jaar de 250e scheidsrechters af te leveren.”


Certificaat

Aan het eind van de middag ontvingen alle zeventien deelnemers hun certificaat. Vanaf nu mogen de enthousiaste arbiters wedstrijden van de jongste jeugd fluiten. Gezien het succes krijgt het project volgend jaar zeker een vervolg.

De gemeente Midden-Drenthe is zeventien enthousiaste voetbalscheidsrechters rijker.