“Verander naam COVS, want die zegt scheidsrechters, media en clubs niets”

“Verander naam COVS, want die zegt scheidsrechters, media en clubs niets”

Door JAN TER HARMSEL


Zoekt De Wereld Draait Door of de Volkskrant een scheidsrechter om mee te praten? Even googelen en ze komen zeker niet bij de COVS uit. “Ook veel scheidsrechters weten de COVS niet te vinden, laat staan de bestuurders van sportverenigingen.”


Daarom pleit Jan de Jong (links op de foto naast Pieter Vink), voorzitter van COVS Leiden, voor een naamswijziging. “Het is belangrijk om een heldere naam te kiezen, zodat iedereen gelijk herkent dat we een scheidsrechtersvereniging zijn.”


Bijval

De Jong deed het voorstel recent bij de COVS-jaarvergadering. “Het bestuur wilde nog niet gelijk actie ondernemen”, zegt hij. “Veel andere voorzitters gaven me in de lunchpauze bijval. Ik zou daarom graag laten onderzoeken of het effectief zou zijn om de naam te laten veranderen en hier draagvlak voor te creëren.”


De naam COVS is bij veel verenigingen in gebruik, zo ook bij De Jongs vereniging in Leiden. “In de jaren ’90 is ervoor gekozen om dat zoveel mogelijk door te voeren. Een goede move, dat zorgde voor eenduidigheid.” De Jong benadrukt dat de tijden zijn veranderd. “Scheidsrechters van de KNVB zijn niet meer vanzelfsprekend ook COVS-lid. Dat is voor mij de belangrijkste reden om dit voorstel te doen. Voor nieuwe leden moet gelijk duidelijk zijn waar de vereniging voor bedoeld is. Vraag ik het aan mijn leden, dan weten ze ook niet allemaal waar COVS nou eigenlijk voor staat.”


Ook merkt De Jong dat clubbestuurders bij een scheidsrechterscursus in de regio geen idee hebben wat de COVS is of doet. Bij standaardelftallen neemt een scheidsrechter nog wel eens een vaantje mee voor de pupil van de week. “COVS zegt die jochies dan helemaal niets, staat er scheidsrechtersvereniging, dan is het gelijk helder”, zegt De Jong. “Dan gaat het ook meer leven of krijg je een gesprek in de bestuurskamer. Je kunt je dan als vereniging veel beter zichtbaar maken.”


Zoekmachine

Bovendien ziet De Jong met een andere naam veel meer kansen online of in de media. “In de zoekmachines komt de COVS niet naar boven als je zoekt op scheidsrechter”, benadrukt hij . Het puzzelwoordenboek en de schaakbond eindigen hoger, blijkt uit een zoekopdracht. De COVS volgt op pagina 4. “Wil een kranten- of tv-programma een reactie van een scheidsrechter, dan kunnen ze ons dus erg moeilijk vinden.”


Scheidsrechtersvereniging Leiden

Voor De Jong is het duidelijk dat er iets moet gebeuren. “Dit waren voldoende signalen voor mij om met dit voorstel te komen.” Daarom wil hij in 2019, bij het 90-jarig jubileum van zijn vereniging, de daad bij het woord voegen. Tijdens de ledenvergadering zal hij voorstellen om voortaan verder te gaan als Scheidsrechtersvereniging Leiden en omstreken. Hij beseft ook dat een andere naam alleen er niet voor zorgt dat het ledenaantal massaal toeneemt. “Dit is wel duidelijker voor nieuwe leden, de media en clubbestuurders. Dat maakt ons makkelijker een gesprekspartner voor hen en hopelijk kunnen we ons zo zichtbaarder maken.”