Tournaments Abroad Nederland & België helpt scheidsrechters de grens over

Nederlandse scheidsrechters actief in China

Door LUUK VAN ZUIJLEN


Maandag 6 augustus vertrokken vijf Nederlandse voetbalscheidsrechters naar China voor de Gothia Cup 2018. Na een half jaar aan voorbereiding konden ze eindelijk vertrekken en vlogen we met een grote Airbus A380 van Emirates via Dubai naar Shanghai voor een trip die twee weken in beslag zou nemen. Luuk van Zuijlen was een van hen en doet verslag.

Foto: Vijf Nederlandse scheidsrechter op de Chinese Muur. Geheel links Luuk van Zuijlen, de schrijver van dit artikel.

“In China hebben wij gefloten op de Gothia Cup, in de stad Qingdao. Het toernooi duurde van 12-16 augustus en bood voetbalteams uit 33 landen de kans om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Hiervoor waren 80 scheidsrechters uit 21 landen aanwezig. In totaal werden er 600 wedstrijden gespeeld in leeftijden tussen 9 en 25 jaar. Vóór aanvang van het toernooi hadden wij dus nog een paar dagen vrij tijd om Shanghai te bezoeken. In deze wereldstad valt meer dan genoeg te zien en te beleven: wolkenkrabbers, talloze lekkere restaurantjes, grote clubs et cetera.


Op zondag 11 augustus zijn we doorgevlogen naar Qingdao, de toernooistad. Daar zaten wij met alle scheidsrechters in hetzelfde hotel waar je de kamer deelde met een lotgenoot. Ontbijt, lunch en avondeten in het hotel was geregeld door de organisatie. Ook werden er scheidsrechterstenues ter beschikking gesteld en zodoende zag iedereen er uniform uit, strak in pak.


Internationale contacten

Na de eerste wedstrijden op maandag was er in de avond de grote openingsceremonie in het voetbalstadion van Qingdao. Aan de Gothia Cup doen veel Chinese voetbalteams mee, maar daarnaast ook teams uit alle andere werelddelen waaronder

teams uit Madagaskar, Oezbekistan en Nepal. Omdat er scheidsrechters uit 21 landen deelnamen waren er veel internationale contacten en was samenwerking een vanzelfsprekendheid. Hierdoor hebben we flink aan de Engelse taal kunnen schaven en onze communicatieskills kunnen oefenen. Wedstrijden werden zowel op een heel als op een half veld gespeeld en iedere scheidsrechter kreeg een mix van aanstellingen. Zelfs het weer was bijzonder: mooi weer met tropische temperaturen en stormen met ontzettend veel regen.

De aandacht voor ons als buitenlanders was groot. Veel Chinezen vonden onze aanwezigheid bijzonder interessant. Op elk park en voetbalveld waren enthousiaste Chinese vrijwilligers aanwezig die dat ook vonden en ze wilden allemaal met de scheidsrechters op de foto.


Uitgaan

Vanaf donderdag begon de knock-outfase van het toernooi en werden de wedstrijden spannender. Daarnaast stonden er ook minder voorname wedstrijden op het programma waardoor wij de stad Qingdao konden bezoeken. Van het hotel naar de stranden en het centrum van Qingdao is ongeveer een klein uur met de taxi. Gelukkig zijn taxi’s er betaalbaar. Rondom het hotel was er de gelegenheid te gaan eten en elke avond was er een avondmarkt.

Argentinië-China O19

Op zaterdag stonden de finales op het programma. Zelf kreeg ik de finale O18 toebedeeld. De wedstrijd stond al om 08.00 uur op het programma en ging tussen een Argentijns en Chinees team. Tijdens het toernooi wordt elke scheidsrechter beoordeeld door een assessor die, waar nodig, tips en tops meegeeft. Iedere scheidsrechter krijgt op basis van zijn of haar beoordelingen wedstrijden aangesteld op zijn of haar niveau. Uiteraard krijgt iedere scheidsrechter ongeveer evenveel wedstrijden als scheidsrechter, assistent-scheidsrechter en vierde official.


De Chinese Muur

Na de finaledag zijn wij met de trein naar Beijing afgereisd en hier hebben wij de laatste twee dagen doorgebracht. De ene dag stonden wij op de Chinese Muur en de andere dag op het dak van het Olympisch stadion.

Ook een voetbalteam uit Kroatië gaf acte de présence.

Beijing is een stad die niet in twee dagen geheel te zien valt, dus hier wil ik nog wel een keer naar terug. Vanaf Beijing zijn wij ’s nachts uiteindelijk weer naar huis teruggevlogen en kwam er een eind aan onze tweeweekse trip naar China. Een hele bijzondere ervaring rijker die voor elke avontuurlijk aangelegde scheidsrechter aan te raden valt. Wellicht dat ik nog een keer ga voor een nieuwe editie en een tweede bezoek aan een zeer bijzonder land.”


Meer informatie over het toernooi is te vinden op http://www.gothiacupchina.com/


Meer informatie over internationale toernooien als scheidsrechter is te vinden op http://www.refereeabroad.com/ en op de Facebook-pagina Tournaments Abroad Nederland & België.

Tournaments Abroad is een internationale non-profit organisatie die het voor scheidsrechters en teams van over de hele wereld mogelijk maakt om door heel Europa, maar ook in onder andere China en Amerika actief te zijn. Met o.a. de Iber Cup Estoril en Iber Cup Cascais in Portugal en de Gothia Cup China. Bij de Portugese toernooie krijgen ongeveer 120 scheidsrechters uit meer dan 25 verschillende landen de kans om jeugdteams van Europese en Zuid-Amerikaanse topclubs te leiden. Daarnaast worden ook de Paris World Games aangeboden. Dit toernooi is enigszins te vergelijken met de Gothia Cup China (deelnemende teams over de gehele wereld) en wordt gehouden in Parijs.


De Gothia Cup biedt buiten de sportieve uitdaging ook een uitgelegen kans om iets van de Aziatische wereld te zien. Scheidsrechters krijgen bij bijna alle toernooien gratis verblijf en eten. Voor sommige toernooien wordt er wel een bijdrage gevraagd voor de accommodatie. Je slaapt dan vaak wel in een 3 of 4-sterrenhotel. Het enige wat de scheidsrechter altijd zelf betaalt is de reis, die indien nodig door Tournaments Abroad kan worden geboekt.


Inmiddels hebben al meer dan 10 Nederlandse scheidsrechters zich aangemeld voor dit geweldige initiatief, is er een Nederlandse ambassadeur, en levert Tournaments Abroad elk jaar een internationale scheidsrechter aan het Marveldtoernooi in Groenlo.