De fitte scheids...

Compressiekousen prestatiesverhogend?

Door HARRY VAN ETTEN

Sinds compressiekousen op de markt zijn verschenen claimen fabrikanten dat sportcompressiekousen vele voordelen bieden. Je zou er niet alleen sneller van herstellen maar het zou onder meer ook nog ten goede komen aan je sportprestaties. Het is al langer bekend dat dergelijke kousen effect hebben bij patiënten met fysieke beperkingen, maar of de kousen blessures voorkomen en daarmee de toets der kritiek doorstaan is een interessante vraag.


Betere prestaties?

Om te presteren is het voor een sporter belangrijk om na een inspanning snel te herstellen. Door de compressie (druk) op de bloedvaten zouden de compressiekousen de bloedsomloop stimuleren en hiermee de afvoer van afvalstoffen bevorderen en het herstel daarmee versnellen. Daarentegen hebben compressiekousen wel invloed op de mate van spierpijn. Uit studies komt wel naar voren dat de kous de negatieve effecten van spierpijn enigszins weet te beperken.


Minder blessures?

Sportfabrikanten claimen ook dat de kous de kans op blessures laat afnemen. Er wordt verondersteld dat de compressie enerzijds voor minder beweeglijke kuitspieren moeten zorgen en anderzijds dat het de trekkrachten aan het botvlies aan het scheenbeen vermindert. Daarnaast wordt er ook beloofd dat de achillespezen van deze steun profiteren. Het maakt de pezen minder bewegelijk en daardoor zouden ze minder snel overbelast raken.

Het is niet verwonderlijk dat dit op een aanname berust aangezien er tot op heden onvoldoende betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek naar verricht is. Er zijn wel enkele kleine studies die enig effect van compressiekousen op shin splints (scheenbeenirritatie) konden aantonen, maar de uitkomsten daarvan waren dermate subjectief (onvoldoende meetbaar en vooral gebaseerd op gebruikerservaringen) dat het voer was voor fabrikanten. Kortom, het geleverde bewijs heeft nog niet voldoende kunnen overtuigen.

Sterker nog, innovaties zoals compressiekousen kunnen zelfs de kwaliteit van je trainingen aantasten omdat je wellicht (on)bewust teveel op de geclaimde werking gaat vertrouwen.


Nut of noodzaak?

Hiermee wil ik niet suggereren dat vroeger alles beter was, maar wat wel beter was waren de prestaties van de recreanten. Die kun je namelijk niet kopen, en ook de duurste hardloopschoenen, de mooiste compressiekousen of de meest uitgebreide gps zijn vrijwel nutteloos als je te veel, te hard, te weinig of slecht loopt. En iedere trainer kan het je vertellen: ‘zorg dat je basis goed is’. Deze woorden zijn soms tegen het zere been van de scheidsrechter, omdat het zo ouderwets klinkt en het misschien zo voor de hand liggend is dat je er amper bij stilstaat.


Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat het dragen van compressiekousen niet het gewenste effect heeft waar menig scheidsrechter op hoopt. Hoewel ze de mate van spierpijn enigszins weten te beperken en het herstel daarmee bevorderen, leidt het niet netto tot betere sportprestaties. Je verdiepen in trainingsprincipes, luisteren naar je lichaam en voldoende rust nemen brengt je als sporter veel verder.