Regionieuws West I

Regionieuws West I

Makkelie boeit arbiters in Utrecht met videoarbitrage


Door WIM BOEREN


De Scheidsrechters Vereniging District Utrecht (SVDU) is het nieuwe seizoen begonnen met een presentatie van betaald voetbalscheidsrechter Danny Makkelie.

Makkelie heeft heel veel verhalen, hij had een paar dagen hiervoor Engeland – Spanje op Wembley gefloten. Een aparte ervaring, dit grote stadion met 90.000 toeschouwers. Deze wedstrijd had een tumultueus einde. Danny: “Er was veel oponthoud geweest en daardoor trok ik veel extra tijd bij. In deze periode bij een 2-1 stand voor Spanje maakte Engeland een doelpunt, dat ik moest afkeuren . Ik hoorde de assistent Hessel Steegstra al direct zeggen: ‘overtreding!’, wat natuurlijk steun gaf.”

De beelden werden aan de zaal getoond en konden bezoekers niet alleen de gebeurtenissen op het veld zien, maar ook de conversatie horen van Danny met de assistenten. Op deze boeiende wijze werd de hele presentatie vervolgd. In de zaal kon men niet alleen de beelden zien, maar waren ook regelmatig de gesprekken tussen de videowaarnemers en de man op het veld te volgen.


WK Rusland

Hierna werd overgegaan naar het hoofdonderwerp: de Video-Assistent-Referee (VAR) tijdens de WK in Rusland.

Makkelie zei onder meer: “De zes weken in Rusland zijn een boeiende, maar ook vermoeiende periode geweest.”

Om aan te geven hoe de weken daar grotendeels verliepen, werd een filmpje getoond. Het dienstdoende VAR-team, vier man, werd bij het hotel in Moskou opgehaald met een busje en dan, begeleid door politie, in een halfuur naar het FIFA-centrum gebracht. Na een zeer uitgebreide controle, er werd bijvoorbeeld gecontroleerd of de op de ruit geplakte stickers nog intact waren, kon het team, uiteraard begeleid, doorlopen naar de videoruimtes (in Zeist overigens veel mooier dan in Moskou). Makkelie: “Er was geen sfeer en het was saai, maar natuurlijk wel een aparte ervaring.”


Kuipers

Danny was bij achttien van de 64 wedstrijden betrokken als VAR of assistent-VAR. De eerste was de wedstrijd van Björn Kuipers, Brazilië – Costa Rica. Een wedstrijd die de meesten van de aanwezigen wel gezien zullen hebben. Hoewel zowel Björn als Danny gehoopt had dat de VAR niet had hoeven in te grijpen, was dit in deze wedstrijd wel het geval. Ook het verloop van de gebeurtenissen kon aan de hand van beeld, geluid en toelichting van Danny uitgebreid besproken worden.

Hoewel bewezen is dat de VAR een belangrijke verbetering van de gang van zaken op het voetbalveld is, moet en kan er nog wat aan verbeterd worden.

Danny ging ook verder in op de gebeurtenissen op de Nederlandse velden. “Bij wedstrijden in Nederland staan nu acht tot twaalf camera’s, FOX bepaalt aan de hand van het belang van de wedstrijd waar deze staan. In Rusland waren dit er overigens 48.

Ook is de plaatsing van de camera’s is afhankelijk van het stadion. Bij Excelsior is het bijvoorbeeld niet mogelijk een buitenspelcamera te plaatsen.”


Corner

Het ingrijpen van de VAR is nu nog beperkt tot doelpunten, strafschoppen, rode kaarten en persoonsverwisseling bij gele en rode kaarten. In de toekomst zou het ook mogelijk moeten worden om videobeelden toe te passen bij andere beslissingen die van invloed kunnen zijn. Voorbeelden werden getoond van een ten onrechte gegeven corner, waaruit – in een beslissende fase – een doelpunt ontstond en een zelfde situatie na een ingooi.

Na een zeer boeiende avond kon Sjoerd Verkley namens de Utrechtse scheidsrechters Danny Makkelie en de zeer bescheiden op de achtergrond blijvende videoanalist John Balvers bedanken.

De deze avond getoonde beelden en minstens net zo interessante gesprekken tussen scheidsrechter en VAR werden door John verzameld.


Danny Makkelie (links) met videoanalist John Balvers bij de SVDU.

Per weekend één op vier scheidsrechters niet beschikbaar

Door LEO BLANK


Afmeldingen, verhinderingen. Soms op het allerlaatste moment. Bij de KNVB-districten West 1 en II weten ze er alles van. Gemiddeld laat in een weekend één op de vier scheidsrechters het afweten.

Dat meldde Jethro Abram van de afdeling arbitrage en competitie op maandag 10 september tijdens een drukbezochte kennismakingsbijeenkomst met de (assistent)scheidsrechters bij voetbalvereniging Kolping Boys in Alkmaar.

Om de nieuwe organisatie en werkwijze in de districten toe te lichten waren drie van dit soort avonden belegd, belangstellenden konden ook terecht in Wateringen en Utrecht.

Uit de uitleg van de verschillende bondsmedewerkers kwam naar voren dat er een kwaliteitsslag geleverd wordt. Veel meer dan in het verleden wordt aandacht geschonken aan de ontwikkeling van de arbiter. Van de KNVB-medewerkers richten zich enkelen specifiek op de inhoud van het vak. Bij hen kunnen scheidsrechters terecht als ze bijvoorbeeld problemen hebben ondervonden tijdens of na een wedstrijd. Anderen beperken zich tot de aanstellingen.

Abram gaf een interessant inkijkje in de werkwijze bij aanstellingen. “We leveren maatwerk. Zodat de juiste arbiter bij de juiste wedstrijd actief is. Bij een risicowedstrijd wordt bijvoorbeeld gekeken wie daar het best naar toegestuurd kan worden.”


Zaterdag

Maar het district heeft daarbij met veel factoren rekening te houden. Zo is er al enkele jaren een verschuiving van het aantal wedstrijden van zondag naar zaterdag. En zoals gezegd is gemiddeld per weekend een kwart van de scheidsrechters niet beschikbaar door onder meer vakantie, blessures en privéverplichtingen. “Soms gaan we het weekend in met maar enkele arbiters op de reservelijst”, lichtte Abram toe.

Hij drong er bij de aanwezigen op aan om zo vroeg mogelijk af te zeggen. Zodat de weekenddienst niet op het laatste moment allerlei kunstgrepen moet uithalen om een wedstrijd van neutrale arbitrage te voorzien.

Er zijn maatregelen genomen om de bereikbaarheid van de medewerkers op het bondsbureau te verbeteren. Daarover leven bij arbiters nogal wat klachten.


Rapporteurs

Het aantal rapporteurs is de laatste jaren flink afgenomen. Vandaar dat die zo gericht mogelijk worden ingezet. Dit seizoen starten twee nieuwe cursussen in West I en II. Daarbij wordt ook gemikt op huidige scheidsrechters en zij die overwegen te stoppen. In de lagere groepen en bij de jeugd zijn scheidsrechterbegeleiders actief.

Tenslotte werd nog gemeld dat op de themabijeenkomst in september punten kunnen worden verdiend voor aanwezigheid en het maken van de spelregeltoets. Die bijeenkomsten zijn verplicht voor wie wil promoveren. Voor een tweede bijeenkomst dit seizoen geldt die verplichting niet en kunnen er ook geen punten worden verdiend. Dan staat vooral de inhoud van de arbitrage centraal. Bij de tweede themabijeenkomsten kunnen alle scheidsrechters zich opgeven om zicht zelf te ontwikkelen. Abram: “We kunnen bijvoorbeeld ook een themabijeenkomst organiseren voor alleen scheidsrechters uit groep SF.”


Berkhout sportiefste club West-Friesland

Door JAN DIJKSTRA


Voetbalvereniging Berkhout is winnaar geworden van de Fair Play Cup in West-Friesland. De club scoorde 0.69 strafcoderingspunten per wedstrijd. Tweede werd MOC uit Midwoud met 0.88 strafcoderingspunten. Als derde eindigde AGSV uit Aartswoud met 0.92 strafcoderingspunten. De trofee wordt uitgereikt op zondag 30 september bij Voetbalvereniging Berkhout.

In totaal werden 1454 strafcoderingspunten genoteerd, vorig jaar 1622. Er werden 1007 competitiewedstrijden gespeeld met een totaal van 1454 strafcoderingspunten, gemiddeld 1.34 per wedstrijd. Afgelopen seizoen werden in West-Friesland 129 bekerwedstrijden gespeeld. Er werden alles bij elkaar (beker en competitie) 71 rode kaarten uitgedeeld. Zeven voetbalverenigingen kregen geen enkele rode kaart uitgedeeld. De Fair Play Cup wordt dit jaar voor de 24 ste keer uitgereikt. De organisatie is in handen van Scheidsrechtersvereniging West-Friesland.