Erwin Blank kijkt terug op geslaagd debuut in Eredivisie

Erwin Blank kijkt terug op geslaagd debuut in Eredivisie

Erwin Blank kijkt terug op geslaagd debuut in Eredivisie

Door LEO BLANK


Scheidsrechter Erwin Blank (29) uit Alkmaar floot op vrijdag 21 september zijn eerste wedstrijd in de Eredivisie: Heracles Almelo – De Graafschap (4-0).

Na meer dan vier jaar vooral wedstrijden te hebben geleid in de Jupiler League (nu Keuken Kampioen Divisie), kreeg de jurist de aanstelling om op het hoogste nationale niveau uit te komen. Blank, geboren en getogen in Heerhugowaard en (nog) bestuurslid van scheidsrechtersvereniging Alkmaar, blikt tevreden terug op zijn vuurdoop: “Ik was niet zenuwachtig. Ik had gewoon zin in die wedstrijd. M’n vriendin, vader en broertje en enkele vrienden van me zaten op de tribune. Ik had direct in de wedstrijd al twee penaltymomenten voor de thuisclub. Ik gaf beide keren geen strafschop en werd in die beslissing bevestigd door Dennis Higler die als videoscheids-rechter in Zeist meekeek. Dan begin je als arbiter al lekker.”

Daarna waren er nog twee VAR-momenten met een buitenspeldoelpunt van Heracles Almelo en een rode kaart voor De Graafschap-speler Serrarens. Erwin is blij met de videocontrole: “Die is er juist voor situaties en overtredingen die de veldscheidsrechter gewoon niet kan zien. En de VAR werkt ook nog eens heel preventief. Spelers laten het wel om gemene overtredingen te begaan.”

De thuisclub schonk overigens speciaal aandacht aan het debuut: toen Blank in de rust in zijn kleedkamer kwam, stond daar een achter glas geplaatste foto van de toss die avond met beide aanvoerders. “Hadden ze snel laten afdrukken. Ontzettend leuk, heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus Erwin Blank, die hoopvol uitziet naar een vervolg in de Eredivisie.


Foto: Erwin Blank toont de gele kaart aan Bart van Hintum van Heracles Almelo. Foto Pro Shots / Lars Smook.