De fitte scheids...

Goede start…doe een sportmedisch onderzoek

Door HARRY VAN ETTEN

De fitte scheids...

Goede start…doe een sportmedisch onderzoek

Door HARRY VAN ETTEN

Net zoals een auto elk jaar een APK dient te ondergaan is het belangrijk je lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Dat kan door het ondergaan van een sportkeuring. Deze brengen jouw gezondheid en belastbaarheid in beeld en worden geadviseerd aan beginnende sporters, intensieve sporters, maar ook aan patiënten met chronische ziekten.
Vroeger bestond de sportkeuring uit tien diepe kniebuigingen en werd de bloeddruk gemeten. Tegenwoordig is de sportkeuring flink uitgebreid en spreken we liever van een sportmedisch onderzoek. Deze onderzoeken zijn bedoeld om te komen tot een veilige en verantwoorde sportbeoefening. Tevens wordt er ook een juist inzicht in conditie en een hierbij passend, gericht trainingsadvies gegeven.

Niet iedereen hoeft zich te laten keuren voordat hij gaat sporten. In sommige gevallen kan het echter wel verstandig zijn om dit te doen. Een sportmedisch onderzoek wordt zeker aangeraden bij sporters als

  • je een aandoening of ziekte hebt of er hart- en vaatziekten in de familie voorkomen;
  • je tijdens inspanning klachten hebt zoals duizeligheid, hartkloppingen, of pijn op de borst;
  • je een ongewone vermoeidheid ervaart;
  • je slecht herstelt na inspanning;
  • je afname van het presentatievermogen ervaart zonder een trainingsafname;
  • je in het verleden nooit intensief aan sport hebt gedaan;
  • je wilt weten wat je omslagpunt is om zo je trainingszones te berekenen;
  • je wilt beginnen met sporten.


Ook als je een blessure hebt kan het verstandig zijn er naar te laten kijken voordat het uitgroeit tot een chronische blessure. Natuurlijk kan je ook gewoon nieuwsgierig zijn naar hoe je er voor staat, en wil je zo goed mogelijk geïnformeerd je sport bedrijven.
Sportmedische onderzoeken zijn er in verschillende soorten en maten en je kunt het zo uitgebreid maken als jezelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een inspanningstest. Bij een inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. Er wordt gekeken of jouw hart de inspanning aankan. Iedereen kan een sportmedisch onderzoek laten verrichten. Let op: sportmedische onderzoeken vallen niet onder de basisverzekering en worden meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor deze sportmedische onderzoeken is geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig. Indien je een aanvullende verzekering hebt afgesloten kun je dit (geheel of gedeeltelijk) declareren bij de zorgverzekeraar.
Het sportmedisch onderzoek bestaat uit een gesprek tussen sporter en sportarts, waarin vragen over de sportbeoefening en bijzonderheden in de gezondheid aan bod komen, een uitgebreid onderzoek van het houdings- en bewegingsapparaat, hart- en longonderzoek, inclusief een hartfilmpje, longfunctietest en een ogentest (visus). De sporter kan optioneel ook een bloedonderzoek laten doen.

Iedere scheidsrechter kan op het SMC KNVB een sportmedisch onderzoek ondergaan.
Voor meer info: Het Sportmedisch centrum van de KNVB telefoon: 0343 – 499 285.

Ik wens jullie een fit en goed seizoen 2018 – 2019 toe.

Sportmedisch Centrum KNVB. Foto KNVB.